Moldova este una dintre cele cinci țări cu cea mai mare pondere a cetățenilor emigrați în ultimii 30 de ani. Sunt concluziile unui studiu realizat de experții internaționali în asigurări de sănătate William Russell. Moldova, cu un indicator de 287 de mii 418 emigranți la un milion de locuitori, se află pe locul patru în clasament. Totodată, conform organizației, peste un milion 159 de mii de oameni au părăsit țara noastră în această perioadă. Principalele motive sunt veniturile mici și lipsa locurilor de muncă. În plus, instabilitatea politică și perspectivele economice neclare se numără printre factorii care-i fac pe cetăţeni să plece peste hotare.
Bosnia și Herțegovina se află în fruntea listei după numărul de emigranți la un milion de locuitori, cu un indicator de 514 367 de persoane. Albania este pe locul doi cu 434 486. Macedonia de Nord ocupă poziţia a treia cu 333 123 de emigranți. Croația este ultima în top 5 cu 253 234 de persoane. De menţionat că, potrivit organizației William Russell, în top 10 mai intră Bulgaria, Lituania, România, Portugalia și Letonia.
Potrivit Biroului Național de Statistică, din 2014, cea mai mare creștere a migrației din Moldova a fost înregistrată în 2022. Atunci 241 448 de oameni au părăsit țara noastră pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Nu există deocamdată informații pentru 2023.
Între timp, raportul Națiunilor Unite publicat în această vară notează că populația Republicii Moldova va scădea drastic în următoarele decenii. Potrivit datelor, până în anul 2100, populația țării va ajunge la aproximativ 1,5 milioane de persoane. Experții consideră că motivele problemei demografice sunt nivelul scăzut al natalității și migrația, care ar trebui să fie un semn de alarmă pentru autorități.
Totodată, menționăm că datele recente ale recensământului au indicat o populație reală nu mai mult de 2,5 milioane de oameni, cu excepţia regiunii transnistrene.