17.2 C
Chișinău

Ploile abundente au provocat distrugeri majore, mai ales în sudul țării: Drumuri blocate, gospodării inundate și orașe fără electricitate | VIDEO

Ravagii pe drumurile din țară după ploile abundente de duminică. Administrația de Stat a Drumurilor informează că trei sectoare de artere publice naționale au fost grav afectate de precipitațiile abundente, înregistrând acumulări de apă, nămol și copaci căzuți. Cele mai afectate sectoare au fost în raionul Ceadîr-Lunga, unde au fost înlăturați aproximativ 25 de copaci.

În Vulcănești, traficul a fost perturbat din cauza acumulării de apă sub podul de cale ferată, iar în Criuleni, mai multe porțiuni de drum au fost blocate de nămol și pietriș.

A fost nevoie de intervenția drumarilor pentru restabilirea condițiilor de circulație.
Ploile puternice au făcut ravagii și în orașul Ceadîr-Lunga.

Acoperișurile mai multor case au fost avariate, iar unele gospodării au fost inundate. În urma intemperiei, mai mulți arbori și fire electrice au fost rupte, lăsând orașul parțial fără lumină, a anunțat primarul Anatolii Topal, într-o postare pe o rețea de socializare.

A fost rupt acoperișul unei substații de 10 kW, care alimentează stația de pompare a alimentării cu apă a orașului – a adăugat primarul, menționând că echipele de intervenție au fost mobilizate pentru a remedia situația.

În capitală, ploile torențiale au cauzat distrugeri și în zonele verzi. Un copac masiv s-a prăbușit în Parcul „Ștefan cel Mare”, blocând o alee. Imaginile surprinse de martori au fost publicate pe internet. În ajun, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un avertisment înainte de declanșarea ploilor puternice.

Autoritățile au îndemnat populația să fie vigilentă și să evite deplasările în zonele de risc. Șoferii au fost sfătuiți să conducă cu precauție pentru a preveni accidentele în condiții meteo nefavorabile. Gestionarii bazinelor acvatice au fost îndemnați să monitorizeze lacurile și să reducă nivelul apei pentru a preveni inundațiile.

La aproape trei săptămâni de la inundațiile severe provocate de ciclonul Boris, autoritățile centrale nu au făcut încă un calcul final al pagubelor și nu au alocat ajutoare din Fondul de Intervenție. În raionul Leova, unde a fost declarată stare de urgență, localitățile afectate nu au primit niciun suport din partea Guvernului.

Președintele raionului, Nicolae Popa, a menționat anterior pentru postul nostru de televiizune că pierderile estimate se ridică la aproximativ 84 de milioane de lei, majoritatea pentru drumurile locale și raionale, dar și pentru reconstrucția unui acoperiș la grădinița din satul Tomai. Tot el a precizat că documentele necesare au fost expediate către Comisia pentru Situații Excepționale, dar examinarea lor trenează.

Între timp, locuitorii afectați de inundații au fost sprijiniți doar de primării, din bugetele locale, insuficiente pentru a acoperi toate necesitățile. Autoritățile locale au alocat resurse pentru reparația drumurilor deteriorate și sprijinul cetățenilor, însă fondurile sunt limitate.

Premierul Dorin Recean anunțase anterior că va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale pentru a decide ce ajutoare se vor oferi cetățenilor afectați, dar ședința încă nu a avut loc.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE