17.2 C
Chișinău

Oportunități educaționale în Rusia: Cum pot moldovenii accesa studii gratuite?

Rusia este mai aproape decât pare, iar admiterea într-o universitate rusă este mult mai simplă, decât cred mulți. Asigurări în acest sens dau reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură din Republica Moldova, care coordonează selecția studenților străini, dornici să obțină o cotă pentru educație gratuită. Începând cu 7 octombrie, această organizație a început primirea documentelor din partea elevilor claselor terminale.

ARTIOM NAUMENCOV, șef interimar al reprezentanței CRȘC

În acest an, campania va dura de la 7 octombrie până pe 15 ianuarie. În această perioadă, candidații trebuie să se înregistreze pe site-ul educationinrussia.com. Este suficient să introducă în bara de căutare „educație în Rusia” și se va deschide exact acest portal. Este necesar să încarce documentele, lista cărora este, de fapt, elementară. Fiecare poate să se familiarizeze cu aceasta direct pe portal, unde este atașat un ghid detaliat.

În acest an, Rusia oferă viitorilor candidați la alegere peste 700 de universități, situate în diferite colțuri ale țării. Pe lângă universitățile din Moscova și Sankt Petersburg, există, de exemplu, instituții de învățământ din Rostov pe Don, Tomsk, Krasnoyarsk și Kazan.

ARTIOM NAUMENCOV, șef interimar al reprezentanței CRȘC

Din experiența noastră, candidații moldoveni aleg, desigur, cel mai adesea specialitățile de medic și economist. Dar, putem spune, cu mare încredere că există un număr foarte mare de specialități, care vor fi căutate în viitorul apropiat. Este vorba despre domeniul IT, care a făcut progrese mari în Federația Rusă.

Pentru a aplica pentru o cotă gratuită de studii într-una dintre universitățile Rusiei, candidații au nevoie de un pașaport internațional valabil, un document de studii și puțin timp pentru a completa formularul pe site. Cei care doresc să devină actori, muzicieni, artiști sau dansatori vor trebui să depună mai multe eforturi. Specificul acestor profesii implică susținerea examenelor de admitere. În total, viitorul candidat poate depune cereri simultan la 6 instituții de învățământ. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Educației și Științei din Rusia, în această țară studiază în prezent 355.000 de studenți străini, ceea ce reflectă un interes crescut din partea tinerilor din diferite țări pentru universitățile rusești.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE