Două mii de lei – anume un astfel de supliment la pensie îl va primi fiecare persoană în vârstă din Moldova, începând cu 1 decembrie, dacă la referendum vom vota împotriva Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de către liderul Blocului Politic „Victorie”, Ilan Șor. Politicianul a menționat că de votul fiecărui cetățean depinde viitorul țării noastre.
ILAN ȘOR, liderul Blocului Politic „Victorie”
Deja de la data de 1 decembrie, fiecare pensionar din Republica Moldova va primi un supliment la pensie de 2.000 de lei, așa cum se întâmplă astăzi în Găgăuzia, la Orhei și Taraclia. Vă poate confirma acest lucru oricine dintre prietenii dumneavoastră care locuiesc acolo. Trebuie să veniți pe 20 octombrie și să spuneți un ”NU” ferm Uniunii Europene la referendum. Nu sărăciei, nu paradelor gay, nu intimidării și umilirii Moldovei.
Că nu sunt simple promisiuni o confirmă faptul că, deja de cinci luni, pensionarii și bugetarii din Autonomia Găgăuză primesc câte 2000 de lei prin intermediul proiectului de alocații inițiat de politicianul Ilan Șor și echipa sa. Acești bani sunt bineveniți și absolut necesari, spun oamenii, în condițiile în care statul nu oferă suportul necesar.
Un supliment foarte bun pentru salariul meu. Soțul meu uneori are de lucru, alteori nu. Pentru noi, pentru săteni și, probabil, pentru toată lumea, este un mare ajutor. Mulțumim mult tuturor celor care ne-au dat acești bani.
Pensia mea este de 2000 de ruble – foarte puțin, nu ajunge. Locuiesc singură, fără soț, trebuie să cumpăr lemn de foc.
Mulțumim foarte mult, suntem recunoscători lui Ilan Şor pentru sporuri. Le-am primit deja. Vreau să cumpăr lemn de foc pentru iarnă. Gazul este scump pentru mine, medicamentele – toate sunt necesare.
O astfel de susținere ar fi fost foarte binevenită, comentând inițiativa lui Ilaș Șor, spun pensionarii din capitală, cu care am stat de vorbă.
– El poate și ne-ar da câte 2000 de lei, dar puterea noastră…ca Maia Sandu să-i cedeze lui…? cei cu voi… – Ați dori să primiți acest adaus la pensie? – Desigur.- Ce ați face cu acești bani dacă i-ați primi? – Cum ce?
Măcar mi-aș cumpăra fructe, de mâncare în principiu, de haine noi nu mai avem nevoie ce avem aceea și purtăm, dar fructe vrem, o bucățică de cașcaval vrem dar să cumpărăm nu putem, viața este scumpă, singuri știți asta.
– Care este pensia dumneavoastră? – 4000. – Dvs ați dori să primiți acești bani? – Desigur, aș dori. – Cu acești bani ce aș face?- Pe medicamente, ceva să-mi cumpăr pentru mine sau încălțăminte pentru iarnă, pe legume, pe fructe.
Pensia mea de exemplu este de 2250 lei, ce poți face cu acești bani? Degrabă e iarna, serviciile comunale, ieșim pe această alee a vieții și ba Poliția ne alungă și așa stăm, abia de nu întind mâinele la cei apropiați ca să-mi dea ceva. – Ce ați face dacă ați primi acest adaos de 2000 de lei? – Aș spune mulțumesc. – Ce v- ați cumpăra? – M-aș duce la magazin și aș cumpăra lapte, smântână, fructe, legume.
Anterior, liderul Blocului Politic „Victorie”, Ilan Șor a dat asigurări că toți banii care ajung la cetățeni sunt legali. Totodată, el a menționat că formațiunea politică pe care o conduce acționează conform legii, iar membrii acesteia sunt angajați ai organizației non- profit „Eurasia”, cu contracte de muncă oficiale și plăți transparente. Șor a făcut apel către populație să nu se lase înșelată și intimidată de către actuala guvernare, pentru că, spune el, sperie și mint cetățenii.
Precizăm că, programul de ajutor pentru pensionari, persoane cu dizabilități, angajații din sectorul public de educație și sănătate este implementat deja în Găgăuzia, Orhei și Taraclia. Planul de suport a fost lansat de Ilan Șor în primăvara acestui an. Astfel, mii de oameni primesc un supliment la pensie de 2 mii de lei. Numărul beneficiarilor continuă să crească. Menționăm că, în campania electorală de acum patru ani, Maia Sandu a promis majorarea pensiilor, lucru care nu a fost realizat. În loc de 2000 de lei, așa cum a promis șefa statului, pensionarii s-au ales doar cu un adaos de circa 200 de lei. Chiar și de această majorare nu au parte toți vârstnicii, doar cei care au 34 de ani stagiu complet de cotizare.
Astfel, și în prezent, în Moldova, sunt bătrâni care au o pensie sub 2000 de lei.