17.2 C
Chișinău

În numele eurointegrării. Ne clarificăm dacă Asociația „Cetățeni pentru Europa” luptă împotriva falsurilor sau le răspândește și din ce surse se finanțează

Asociația Obștească ”Cetățeni pentru Europa” a organizat o conferință de presă cu scopul declarat de a demonta falsuri legate de comunitatea LGBT, despre care spune că adesea sunt folosite pentru a distorsiona subiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De fapt, membrii organizației nu au făcut decât să promoveze niște narative. Spre exemplu, aceștia au declarat că sunt multe state ale UE, care nu au impus legea privind recunoașterea obligatorie a căsătoriilor între persoane de același sex și doar Grecia a aprobat căsătoriile pentru astfel de cupluri.

Realitatea este însă alta. În 20 din cele 27 de țări din Europa mariajul între persoane de același sex este legalizat. Singurele țări din UE care nu dau niciun fel de drepturi acestor cupluri sunt Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Polonia.

Mai mult, dacă o țară refuză să recunoască drepturile revendicate de comunitatea LGBT, structurile oficiale europene insistă și chiar pedepsesc pentru nesupunere. Astfel, Comisia Europeană a atacat Ungaria la Curtea de Justiție a UE pentru încălcarea normelor democratice ale UE și ale drepturilor omului. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit chiar „o rușine” legea privind protecția valorilor tradiționale adoptată în Ungaria. De asemenea, ea a făcut apel la statele membre ale UE să se alăture procesului. Până în prezent, 15 din cele 27 de țări au fost de acord.

Un alt exemplu recent de candidat la aderarea la UE este Georgia, care a semnat legea privind interzicerea propagandei LGBT și a schimbării de gen. Decizia a fost condamnată de cea mai mare asociație a organizațiilor LGBT. Conform legii „Despre valorile familiale și protecția minorilor”, persoanelor LGBT din Georgia le este interzis să se căsătorească și să adopte copii, să efectueze intervenții chirurgicale în cadrul tranziției de gen, să-și schimbe genul în documente, precum și să vorbească despre LGBT+ în școli și mass-media. Noua lege georgiană nu a plăcut Bruxelles-ului, iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut anularea pachetului de documente privind interzicerea propagandei LGBT, afirmând că aceasta va devia și mai mult țara de la parcursul său către UE. De asemenea, Uniunea Europeană a amenințat Georgia cu anularea regimului de vize din cauza „declinului democrației”.

Așadar, ce este cu adevărat un fals, am dorit să-i întrebăm pe membrii Cetățeni pentru Europa? Despre asemenea fapte, precum și despre problemele care există în UE, cei din Asociația ”Cetățeni pentru Europa” n-o să ne povestească. Când a fost întrebat de Canal 5 de ce informațiile sunt prezentate într-un mod atât de unilateral, iar unele situații sunt trecute sub tăcere, reprezentantul Asociației, Eugen Muravschi a evitat să ofere un răspuns concret și a declarat că el și colegii săi doar monitorizează falsurile răspândite despre UE.

EUGEN MURAVSCHI, membru al echipei de coordonare a campaniei ”Cetățeni pentru Europa”

Reporter -Dumneavoastră vorbiți despre combaterea dezinformării, dar vorbiți cumva unilateral despre Uniunea Europeană, evitând să vorbiți despre problemele care sunt reale în UE, nu considerați acest lucru la fel o dezinformare?

EUGEN – Cu siguranță nu, noi monitorizăm falsurile din societate și marea majoritate a dezinformării vine dinspre, hai să spunem, anti UE. Sunt, da, pe rețelele sociale găsești tot ce vrei, însă noi nu vedem o campanie organizată de dezinformare, noi avem o campanie organizată de dezinformare doar împotriva Uniunii Europene.

Observăm că anume campania anti UE operează cu mult mai multe falsuri, decât campanie pro UE. Cum am spus, toate chestiile pe care le-am pomenit azi, cote LGBT în administrația publică – fals, impunerea LGBT în grădinițe și curriculumul școlar – fals, teste de gen ca să poți folosi cuvântul băiat sau fetiță – fals. Astea sunt numeroase falsuri doar la o singură temă și noi am organizat deja conferință la alte teme și noi o să organizăm mai departe conferințe, pentru că cantitatea de falsuri este pur și simplu covârșitoare.

Întrebat și cine sunt finanțatorii Asociației, reprezentantul organizației a declarat că banii vin din donații de la ONG-uri, oameni de afaceri, dar și se la simpli cetățeni, fără a spune o sumă concretă.

EUGEN MURAVSCHI, membru al echipei de coordonare a campaniei ”Cetățeni pentru Europa”

Reporter – Unii politicieni din opoziție acuză asociația de finanțare ilegală în promovarea referendumului, ați putea să ne spuneți care este proveniența banilor, cine finanțează asociația?

Eugen –  Cu siguranță noi avem mai multe ONG-uri care și-au donat o parte din resursele lor financiare, dar inclusiv resurse umane, avem oameni de rând care ne donează, avem un modul de donații pe site-ul nostru moldova.eu și avem de asemenea oameni de afaceri în teritoriu care înțeleg beneficiile Uniunii Europene și vor să poată exporta mai mult în UE, să poată exporta fără cote, fără birocrație și respectiv ei tot ne donează.

Am încercat să verificăm  dacă pe site-ul Asociației ”Cetățeni pentru Europa” este publicat bugetul pe care îl are organizația și cine sunt finanțatorii, însă în afară de căsuța ”DONEAZĂ”, nu am găsit nimic. Este menționat doar că ”fondurile donate vor fi gestionate de Asociația Obștească „Cetățeni pentru Europa” și vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor legate de combustibil, tipărirea materialelor informative și alte necesități ale inițiativei.”

Totodată, ținem să amintim că Asociația ”Cetățeni pentru Europa” a fost acuzată de către deputatul Vasile Bolea că face agitație electorală și a depus o sesizare în acest sens la Comisia Electorală Centrală, solicitând verificarea activității Asociației și sancționarea acesteia pentru încălcarea Codului electoral. Bolea consideră că activiștii asociației se deplasează prin orașele și satele țării și îndeamnă cetățenii să aleagă răspunsul „Da” la referendumulnrepublican, deși legea nu le dă dreptul să facă acest lucru. Fondatorii asociației însă au declarat că ei nu îndeamnă cetățenii să voteze pentru sau împotriva referendumului, ci doar informează despre integrarea europeană. Pe pagina de Facebook a organizației însă vedem contrariul.  În data de 5 octombrie, echipa ”Cetățeni pentru Europa” anunță că a ajuns în satul Cășunca, raionul Florești, pentru a discuta cu localnicii despre ”importanța integrării europene și despre cum acest pas ne poate aduce beneficii pentru toți cetățenii.”

Iar astfel de postări sunt publicate regulat. Fondartorii Grupului „Cetățeni pentru Europa” se numără activiști, analiști și jurnaliști pro-PAS. Printre aceștia se numără fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, jurnaliștii, Nata Albot și Alex Cozer, dar și ONG-iștii Vadim Pistrinciuc și Valeriu Pașa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE