17.2 C
Chișinău

Flashmob de Ziua Națională a Vinului: Tinerii din blocul „Victorie” promovează tradițiile moldovenești

Au încins o horă în Centrul Capitalei, au împărțit trecătorilor struguri și colaci, și i-au îndemnat să nu își uite tradițiile, neamul și limba pe care o vorbesc. Vorbim de reprezentanții aripii tinere a blocului “Victorie”, care au organizat un flashmob, de „Ziua Națională a Vinului”. Manifestanții au vrut, astfel, să amintească oamenilor despre tradițiile moldovenești, despre meleagurile bogate și roditoare pe care le are țara noastră, dar și despre cât de important este să păstrăm ceea ce avem. Îmbrăcați în haine naționale, tinerii au mers organizat prin centrul Capitalei până în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde sâmbătă a început sărbătoarea “Ziua Națională a Vinului”.

Tinerii purtau și pancarte pe care au scris lozinci împotriva referendumului de aderare la UE, cum ar fi „Patria noastră e Moldova”, „Noi nu suntem români” și „Construim viitorul fără UE”.

TOMA MAVROGHENI, activist, blocul „Victorie”

„Am luat colaci, baba neagră, fructe moldovenești anume din grădinile noastre, foarte gustoase, am luat vin și am venit la Sărbătoarea Vinului ca să arătăm, mai exact ca să servim poporul nostru cu bucate tradiționale moldovenești și să le amintim de tradiții. Pentru că astăzi toate astea se uită, nu se arată. Se încearcă, tradițiile noastre să fie schimbate cu altele, așa -zise românești, sau se fie date uitării. Noi nu vom permite să se facă acest lucru”.

ALEXANDR CORNILOV, activist, blocul „Victorie”

„La mine pe pancartă e scris “Cultura și limba sunt sufletul Moldovei”. – Asta reprezentați azi?- Da, noi nu suntem români, noi suntem moldoveni. Din păcate, azi autoritățile, uită că trebuie să păstreze cultura rămasă de la strămoși, trebuie să păstreze limba, noi avem limba noastră moldovenească”.

IURI VITNEANSKI, liderul aripii tinere a blocului „Victorie”

„Toate procesele de integrare europeană în care, astăzi, încearcă să ne implice autoritățile, vrem să accentuăm că, putem pierde ceea ce avem, cultura, identitatea, limba, în primul rând, istoria, vedem că în școli nu se predă Istoria Moldovei, dar Istoria Românilor”.

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Blocul „Victorie” îndeamnă ca la referendum să se răspundă „NU” integrării europene, pentru a păstra suveranitatea țării, valorile noastre spirituale, culturale și familiale tradiționale și pentru a salva producătorul local.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE