1.1 C
Chișinău

Ediția britanică a revistei The Times afirmă că Uniunea Europeană propune crearea de lagăre pentru migranți în regiuni non-UE

Uniunea Europeană vrea să deschidă în afara blocului lagăre de deportare pentru migranți”. Este titlul unui articol publicat în ediția engleză a The Times la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit surselor publicației, astfel de lagăre ar putea apărea în state limitrofe Uniunii Europene care vor să se integreze în UE, inclusiv Albania, Moldova și Serbia.  „Este vital ca cei care nu au dreptul să rămână în UE să fie expulzați rapid. Printre altele, este vorba despre faptul ca persoanele care au primit ordin de părăsire a Uniunii Europene să fie trimise în centre specializate și acolo să aştepte expulzarea definitivă”, se menţionează în materialul The Times.

Este vital ca cei care nu au dreptul să rămână în UE să fie expulzați rapid. Printre altele, este vorba despre faptul ca persoanele care au primit ordin de părăsire a Uniunii Europene să fie trimise în centre specializate și acolo să aştepte expulzarea definitivă.

În articol se mai spune că Austria, Ungaria, Danemarca, Italia, Olanda, Cehia și țările baltice au susținut anterior crearea unor astfel de tabere. Iar recent, scrie publicația, Germania și Franța și- au exprimat disponibilitatea de a discuta această inițiativă. The Times leagă acest lucru cu poziția Albaniei, ale cărei autorități au fost de acord să găzduiască deportații pe teritoriul lor. Este de așteptat ca această și alte decizii care vizează limitarea migrației să fie discutate peste două săptămâni la summitul liderilor UE. Iar până atunci, în 10 octombrie, șefii de Interne ale statelor comunitare vor discuta propunerea de creare a centrelor de pre-deportare, susține The Times.

Anterior, şi presa poloneză a scris că Bruxelles-ul va deschide tabere pentru migranți în afara Uniunii Europene. În special, postul de radio RMF a anunțat că această inițiativă a fost susținută de 15 țări, care într-o scrisoare colectivă au cerut Bruxelles-ului să construiască lagăre pentru migranți în afara UE.

Presa poloneză a îndemnat atunci Bruxelles-ul să analizeze atent mecanismul utilizat de Marea Britanie, care a început negocierile cu mai multe țări, de exemplu, Armenia, cu privire la plasarea migranților ilegali pe teritoriul lor. În plus, după cum se menționează într-una dintre publicațiile care citează o sursă familiarizată cu evoluția negocierilor, şi conducerea Republicii Moldova și-a exprimat interesul pentru încheierea unui astfel de acord cu Marea Britanie.

„Scopul principal al părții moldovenești în acest caz este posibilitatea de a crea noi surse de venituri la bugetul de stat din fondurile prevăzute în proiectul britanic”,  se precizează în articolul publicației poloneze.

Scopul principal al părții moldovenești în acest caz este posibilitatea de a crea noi surse de venituri la bugetul de stat din fondurile prevăzute în proiectul britanic.

Chișinăul a negat atunci categoric informațiile precum că Moldova intenționează să primească migranți ilegali din Africa și Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că asta este o „minciună crasă” și a îndemnat cetățenii să fie vigilenți și mai atenți la sursele de informare. Acum, despre planurile Bruxelles- ului de a crea lagăre de deportare în statele limitrofe Uniunii Europene care vor să adere la comunitate, inclusiv Moldova, scrie o publicație atât de reputată precum britanicul „The Times”.

Comentând articolul, purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat: „Adăugăm asta la lista falsurilor, alături de povești despre sirieni, vânzarea de terenuri, lansate doar pentru a speria sau a induce în eroare moldovenii. Guvernul nu discută această propunere”, a menționat Vodă. De altfel, Executivul are toate posibilităţile să contacteze The Times și să-i acuze de fals, dacă există motive pentru asta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE