17.2 C
Chișinău

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene: Statele membre UE trebuie să recunoască schimbările de gen efectuate în alte țări

Statele membre ale UE sunt obligate să recunoască o schimbare de gen făcută într-un alt stat membru. O decizie în acest sens a fost pronunțată de magistrații Curții de Justiție a Uniunii Europene, la data de 4 octombrie, aceștia pornind de la cazul unei persoane transgender din România care şi-a schimbat genul şi prenumele în Regatul Unit înainte de Brexit.

Este vorba despre o personă născută cu sex feminin şi înscrisă, ca atare în documente. În 2017 această persoană şi-a schimbat prenumele şi sexul în Regatul Unit, unde, în 2020, a primit recunoaşterea legală a genului masculin, iar ulterior a solicitat ca în actul său de naștere românesc să fie înscrise mențiunile referitoare la schimbarea prenumelui, genului și codului său numeric personal pentru ca acestea să corespundă sexului masculin, însă a primit refuz.. Persoana a inițiat o cauză într-o instanță de la București, care a cerut opinia CJUE pe marginea acesteia.

Curtea de Justiție a UE a hotărât că refuzul de a înscrie în actul de naştere al unui cetăţean schimbarea prenumelor şi a identităţii de gen obţinute într-un alt stat membru contravine dreptului UE. În hotărârea judecătorească, care este obligatorie, se menționează, de asemenea, că, potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului  statele UE trebuie să prevadă o procedură clară și previzibilă de recunoaștere juridică a identității de gen care să permită schimbarea genului. Canal 5 a întrebat părerea oamenilor referitor la decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene de a obliga statele membre să recunoască schimbarea genului, iar țările care refuza să adopte unele legi pro LGBT vor fi sancționate.

 Să treci la sexul feminin. Este ireal, în primul rând, și în al doilea rând, este stupid, nu au ce face sau ce? Ar fi mai bine să se asigure că oamenii au o viață bună, salarii bune, dar să nu să își schimbe sexul.

Pentru ca să își schimbe în acte nu aș fi de acord. Totuși dacă el s-a născut de genul masculin atunci în acte el trebuie să fie genul masculin. Da să fie țările date în judecată cu ce scop? Dacă țara nu acceptă aceste legi pentru ce să fie date în judecată. Nu, nu sunt de acord. 

Fiecare ar trebui să-și exprime propriul punct de vedere și să nu-l impună nimănui. În acest caz, nu ar trebui impuse sancțiuni împotriva nimănui. Fiecare face ceea ce crede și face ceea ce vrea. Au organizat un referendum, au votat, l-au anulat, asta e tot

”Noi avem copii-ne pasă”, este o violență împotriva umanității dacă se crează căsătorii de același sex, au reproșat indignați interlocutorii.

Pot spune un lucru despre asta în general, ceea ce este creat de natură ar trebui să rămână așa. Dar, desigur, fiecare are dreptul de a alege, dar fiecare țară are dreptul de a face legi. Cred că nu va fi o violență împotriva umanității dacă se creează căsătorii între persoane de același sex și așa mai departe, dar la nivelul organelor legislative și al organelor de stat mi se pare că fiecare țară are dreptul să asculte opinia locuitorilor acestei țări și pe această bază să creeze niște documente legale. Acest lucru nu este bun, cum se spune în Occident, ei îl au, dar eu cred că nu este.

Nu este bine, nu este Dumnezeiesc, nu este bine.  Ce se întâmplă aici la noi, avem și noi aceste parade, ies acolo pe strada Lenin, nu e bine.

Nu sunt de acord. – De ce? Așa. Nu este dat de la domnul așa ceva și lasă să trăiască ei cum vor și noi cum vrem. 

Da pe ei poliția îi păzește și îi pune în rând și merg pe stradă în paradă. Dar noua ne-a mărit pensia numai cu 100 de lei și trăiți cum vreți. 

Dacă suntem creștini, nu ar trebui să ne lăsăm conduși astfel de unii lgbtști. Îl avem pe Dumnezeu, avem credință, avem un suflet. Acești oameni LGBT, nu știu dacă au suflet sau nu, dar noi avem un suflet, avem copii. Ne pasă de ei.

Amintim că, anterior, Ungaria a adoptat legea „Despre interzicerea propagandei LGBT în școli”, Comisia Europeană a amenințat guvernul lui Viktor Orbán cu sancțiuni, iar mai apoi a dat în judecată Budapesta, numind legea adoptată „o rușine”. De asemenea și Georgia se confruntă cu critici severe din partea Uniunii Europene din cauza reticenței de a promova agenda LGBT.

Conform legei, persoanelor din comunitatea LGBT din Georgia le este interzis să se căsătorească și să adopte copii, să efectueze intervenții chirurgicale în cadrul tranziției de gen, să-și schimbe genul în documente, precum și să vorbească despre LGBT+ în școli și mass-media. De asemenea, deputații georgieni au interzis întâlnirile cu tematică queer, inclusiv așa-numitele „Marșuri ale demnității” și festivaluri. Pentru încălcări, sunt prevăzute pedepse penale cu închisoarea de la unu la patru ani, precum și amenzi între 300 și 1.500 de dolari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE