17.2 C
Chișinău

Criza forței de muncă în Moldova: 15% dintre tineri emigrează în căutarea unei vieți mai bune

În Moldova, cei care au nevoie de un loc de muncă și angajatorii nu se pot găsi reciproc. De la an la an, criza de personal se agravează în țară. Salariile mici și lipsa condițiilor adecvate îi obligă pe moldoveni să părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune în străinătate. Potrivit unui studiu recent, 15% dintre tineri doresc să plece din țară, iar cei care emigrează nu caută doar oportunități mai bune, ci și șansa de a-și valorifica abilitățile profesionale.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„Pierdem resursele noastre de muncă, toată lumea pleacă în străinătate. În loc să ne completăm propria piață de muncă, suntem noi cei care donăm forță de muncă altor țări. Angajatorii pur și simplu nu pot găsi angajați dispuși să lucreze pentru 7,5 mii de lei, iar noi oferim 6.200 de lei – acesta este minimul minim. Dacă o persoană nu își poate permite tot ce este necesar pentru viață, nu își poate permite o vacanță o dată pe an, nu putem vorbi despre o piață a muncii solidă. Nu pentru că piața este proastă, ci pentru că pur și simplu «arde», pierdem specialiști. Oamenii preferă să plece decât să rămână aici.

Instabilitatea de pe piața muncii duce și la creșterea numărului de persoane care neglijează angajarea oficială. Printre acestea se numără și străinii pe care patronii moldoveni sunt nevoiți să-i angajeze din lipsa de specialiști. Astfel, cel mai mare procent al muncitorilor fără contracte se regăsește în sectoare precum agricultura, construcțiile, comerțul și industria.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„În acest moment, aproximativ 270 de mii de oameni lucrează neoficial, acești oameni merg zilnic la muncă și salariul lor nu este înregistrat nicăieri. Și acest lucru este, în primul rând, rău pentru ei, pentru că nu vor avea pensii în viitor, nu au asigurare medicală. În plus, când am studiat acest fenomen, am descoperit că acești oameni nu pleacă în vacanță, nu au nimic, ei reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii de populație.”

În același timp, Ministerul Muncii asigură că face tot posibilul pentru a atrage specialiști și pentru a rezolva problemele legate de munca ilegală.

CORINA AJDER, secretar de stat la Ministerul Muncii

„Luptăm zilnic cu aceste probleme. În 9 luni, Inspecția Muncii a înregistrat peste 800 de cazuri, iar numai în ultima săptămână, aproximativ 130 de cazuri de muncă neoficială. Majoritatea acestora sunt ulterior înregistrate oficial, vom continua să lucrăm la aceste probleme.”

Dar toate acestea sunt eforturi de combatere a efectelor. Cauzele problemei nu sunt rezolvate. Persoanele active și educate pleacă, tinerii pleacă, cei deja stabiliți în străinătate își iau familiile cu ei. Oamenii nu au prezentul dorit și nici credința într-un viitor mai bun, iar PAS și Maia Sandu, care nu și-au îndeplinit promisiunile de vremuri bune și au dezamăgit pe cei care au votat pentru ei, au intensificat aceste procese.

Statisticile oficiale confirmă că singura schimbare din trista demografie a Moldovei este că, dacă în trecut scăderea populației era determinată de mortalitate, acum factorul principal este emigrarea. Conform unei analize a IDIS Viitorul, în ultimii patru ani, peste 200.000 de moldoveni au emigrat în străinătate. În prezent, este un record. Peste 40% dintre moldovenii care trăiesc în străinătate au între 30 și 44 de ani, iar în 2030, numărul moldovenilor născuți în străinătate va depăși pe cel al celor născuți în țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE