17.2 C
Chișinău

Aeroportul din Cahul, scos la vânzare pe o platformă de anunțuri, pentru 2,5 milioane de euro. Reacția Consiliului Raional și a Autorității Aeronautice Civile | VIDEO

Aeroportul Cahul a fost scos la vânzare, conform unui anunț postat pe site-ul pe 999. Potrivit informațiilor publicate, terenul, care măsoară 109 hectare, include clădirea aeroportului cu o suprafață de 500 de metri pătrați și o pistă de decolare și aterizare de 1883 de metri. De asemenea, sunt incluse echipamentele de supraveghere video, atât externe, cât și interne, precum și construcțiile adiacente. Prețul pentru toate acestea este de 2,5 milioane de euro.

Am contactat consiliul raional Cahul pentru a confirma această informație. Potrivit președintelui raionului Cahul, Pavel Groza, consiliul raional nu mai are legătură cu aeroportul Cahul, deoarece un investitor german a obținut, din cauza datoriilor acumulate de consiliu, 49% din acțiunile deținute de autoritățile locale. Prin urmare, toate întrebările referitoare la vânzarea obiectivului trebuie adresate investitorului.

Am încercat să sunăm la numărul de telefon afișat în anunțul de vânzare, dar nimeni nu a răspuns.

Aeroportul Cahul, din care erau efectuate zboruri către Moscova, Sankt Petersburg, precum și către orașe din Ucraina, România și Turcia, se află în stare de conservare de peste 20 de ani. Ultimul zbor făcut de acolo spre Istanbul, în 2001.

Deoarece autoritățile locale – mai întâi primăria Cahul, iar apoi consiliul raional – nu au avut fonduri pentru întreținerea obiectivului, în 2004, aeroportul Cahul a devenit o întreprindere comună moldo-germană. În 2014, consiliul raional Cahul a încercat să vândă 49% din acțiunile deținute la licitație, cu un preț de pornire de 6 milioane de lei, dar tranzacția nu a mai avut loc.

Apoi, din cauza datoriilor autorităților locale, întregul pachet de acțiuni al aeroportului Cahul a ajuns în posesia unui investitor german. De-a lungul anilor, întrebarea privind modernizarea și reluarea activității aeroportului Cahul a fost pusă frecvent, însă aceste planuri nu s-au concretizat. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat că autoritățile locale din Cahul pregătesc un proiect ambițios pentru dezvoltarea economică a municipiului și a regiunii în ansamblu, care conținea reabilitarea aeroportul internațional Cahul. În acest scop, se preconizează întocmirea unui studiu de fezabilitate, a cărui valoare estimată ar putea ajunge la 400 de mii de lei.

La rândul său, investitorul german a declarat încă anul trecut că ar dori să vândă aeroportul, având în vedere investițiile făcute. Potrivit acestuia, aeroportul este în stare de funcționare și poate fi utilizat pentru primirea sau trimiterea zborurilor. Dar utilizarea sa se va face, așa cum deja înțelegem, nu de către stat.

După publicarea anunțului de vânzare, Autoritatea Aeronautică Civilă a declarat că Aeroportul Internațional Cahul a fost reorganizat în 2004 ca întreprindere mixtă, dar a fost afectat de nereguli și, în urma unui litigiu din 2012, toate bunurile sale au fost transmise creditorului, ducând la lichidarea sa în 2015.

„În prezent, pe terenul fostului aeroport nu există nicio infrastructură pentru gestionarea zborurilor comerciale”, adaugă instituția.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE