10.5 C
Chișinău

Sistemul Educațional în Criză: în ultimii 25 de ani, numărul persoanelor angajate în educație a scăzut cu 33 de mii

În ultimii 25 de ani, numărul persoanelor angajate în domeniul educației a scăzut cu 26,5%. Cel mai mare declin a fost în învățământul primar și secundar – 38,7%. Pe locul doi se află învățământul profesional-tehnic, cu o scădere de 15,9%, iar pe locul trei învățământul superior, cu o reducere de 30%. Aceste date au fost prezentate de către expertul economic Veaceslav Ioniță, în revista sa săptămânală.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

In total…doua mii

„În total, în ultimii 25 de ani, numărul persoanelor angajate în educație a scăzut cu 33 de mii. Cea mai mare reducere a fost în învățământul primar și secundar – cu 16,4 mii. Această cifră este explicabilă, deoarece în acest domeniu au fost cei mai mulți copii, iar reducerea a afectat acest sector mai mult decât pe celelalte. În domeniul învățământului profesional-tehnic, numărul angajaților a scăzut cu 700, iar în învățământul superior cu 1600, comparativ cu datele din anul 2000.”

Ioniță a declarat că reducerea numărului de cadre didactice are loc pe fondul scăderii numărului de elevi și studenți care se înscriu în școli și universități. În plus, economistul a subliniat tendința de îmbătrânire a profesiei de profesor. Potrivit calculelor sale, tot mai puțini profesori tineri intră în sistem, iar numărul celor care ar trebui să se pensioneze, dar continuă să lucreze, este tot mai mare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

Avem…si tot asa

„În prezent, 7,7% dintre profesorii din sistem au vârsta sub 30 de ani. Acest număr s-a înjumătățit în ultimii 10 ani. Profesorii tineri pur și simplu dispar. Dacă mergeți într-o școală și vedeți un profesor tânăr, e ca și cum ați vedea un elefant plimbându-se prin Chișinău. Se întâmplă foarte rar. În același timp, 21,7% dintre profesorii din sistem au vârsta de 60 de ani și peste, cărora le dorim sănătate și putere pentru a educa copiii noștri. Această cifră are o tendință de creștere stabilă – plus 4-5% la fiecare 5 ani, adică 1% pe an. În următorul an școlar, profesorii în vârstă de 60 de ani și peste vor reprezenta aproximativ 23%.”

Ioniță a menționat, de asemenea, că vârsta medie a unui profesor în anul școlar trecut a fost de 49,6 ani. În ultimii 10 ani, vârsta medie a unui profesor a crescut cu aproape 3 ani. În ceea ce privește salariile din domeniul educației, acestea rămân sub media pe economie. În 2024, cu un salariu mediu pe economie de 14.300 lei, salariul mediu al unui profesor este de 11.726 lei. Potrivit lui Ioniță, în ultimii 15 ani, salariul unui profesor a reprezentat aproximativ 80% din salariul mediu pe economie. Anterior, sindicatele din domeniul educației au solicitat Guvernului să revizuiască legea privind salarizarea în sectorul bugetar pentru a crește veniturile profesorilor. Ministrul Educației, Dan Perciun, a răspuns că o creștere salarială nu va avea loc înainte de 1 ianuarie 2025.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE