17.2 C
Chișinău

România donează 69 de microbuze școlare Moldovei în plină campanie electorală

În plină campanie electorală, România a donat Republicii Moldova 69 de microbuze școlare. Evenimentul s-a desfășurat cu mare fast la guvern, în prezența prim-ministrului României, Marcel Ciolacu. Premierul moldovean, Dorin Recean, și ministrul Educației, Dan Perciun, au admirat donația țării vecine, împreună cu un alai de jurnaliști, majoritatea fiind pro-guvernamentali

Întrebat de jurnalistul Canal 5 cum califică acțiunea guvernului României, având în vedere că în doar 16 zile vom avea alegeri prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a evitat să ofere un răspuns clar.

MARCEL CIOLACU, prim-ministrul României

-Domnule Ciolacu, oferirea microbuzelor școlare în prima campanie electorală este o pomană electorală sau coruperea alegătorilor?…Tocmai v-a explicat domnul ministru nici prima și nici ultima. – Dar de ce România când oferă un ajutor este corect și legal, dar dacă oferă Rusia este criminal, așa cum consideră puterea PAS? -Deci în primul rând ceea ce a făcut acum guvernul României a făcut împreună cu guvernul Republicii Moldova. Acest program este pornit de mult timp, iar domnul prim-ministru vine cu propunerile de priorități și eu cred că educația copiilor, transportul în siguranță a copiilor este o prioritate în orice stat. Mă bucur că domnul ministrul al Educației din Republica Moldova este atât de conectat la problemele copiilor indiferent unde s-au născut.

Dacă dumnevoastră considerați că Rusia aduce aceeași garanție de securitate, dezvoltare și viitor pentru Republica Moldova, eu vă spun că nu și îmi permit să o spun.

Ministrul Educației Dan Perciun și nici premierul Dorin Recean nu au spus de ce unitațile de transport destinate elevilor nu au venit în ajun de 1 septembrie, la începutul anului școlar, dar au ajuns acum, când până la alegeri au rămas zile numărate. Deși oficialii nu recunosc faptul că, evenimentul ar avea conotație electorală, nu de această părerea sunt și locuitorii Capitalei, care au vorbit pentru Canal 5.

La noi tot se face înainte de alegerile prezidențiale, ca toți să voteze puterea care este acum. Tot se face înainte de alegeri, la noi și reparația terenului de joacă s-a făcut înainte de alegeri.

Eu asta văd ca ceva premeditat pentru campania electorală, adică este un scop politic. Eu așa îl văd.  Eu dacă aș fi în locul guvernării PAS eu aș încerca să țin un echilibrul și cu Uniunea Europeană și cu Federația Rusă.

Politica aceasta este un lucru nici nu știu cum să mă exprim, cu ce aș da eu un sinonim la cuvântul acesta, e ceva și murdar. Eu socot că relațiile de prietenie trebuie să fie absolut cu toate țările și cu Rusia.

În agenda vizitei lui Ciolacu au figurat întâlniri președintele Maia Sandu, precum și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. deplasarea premierului român în Moldova se înscrie în șirul de vizite efectuate de oficialii străini din Polonia, România, Lituania, Letonia, Estonia și Germania care au venit să susțină actuala guvernare. Atât Recean, miniștirii din cabinetul său, cât și alți exponenți ai PAS fac companie pentru Maia Sandu și pentru promovarea referendumului, iar șefa statului folosește resurse administrative în interese electorale. Acest fapt este constatat de experți și de asociația Promo-Lex. Am încercat să aflăm de la vicepreședintele CEC, Pavel Postica dacă acțiunea de vineri se încadrează în campania electorală, dar nu am primit un răspuns.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE