27.2 C
Chișinău

R. Moldova, criticată la un Summit internațional pentru creșterea numărului de fumători, în ciuda celei mai stricte legi antifumat | VIDEO

Republica Moldova a fost criticată în cadrul Summit-ului internaţional pentru reducerea riscurilor fumatului. La forum s-a menţionat că țara noastră se confruntă cu creșterea continuă a numărului de fumători și, în același timp, are cea mai dură lege antifumat. Participanții la conferință au subliniat necesitatea informării pe scară largă a populației pe această temă. Experții consideră că, deseori, autoritățile eșuează în combaterea problemei din motiv că nu se concentrează pe nevoile consumatorilor.

Potrivit newtv.md, în contextul accesului la informație, experții au abordat exemplul Republicii Moldova, unde Ministerul Sănătății a înaintat un proiect de lege prin care vrea să restricționeze libertatea de exprimare a medicilor, prin urmare limitând accesul pacienților la date complexe și veridice.

Se menţionează că doctorul Eugen Cotelea a vorbit despre situația paradoxală din Republica Moldova, unde este acceptată strategia de reducere a riscurilor în cazul persoanelor dependente de droguri, cărora li se prescrie tratament de substituție cu opiacee – o alternativă a drogurilor puternice. În cazul fumatului, însă, se propune de a interzice medicilor să ofere pacienților informație despre metodele de a reduce riscurile asociate fumatului.

„Este nevoie de a oferi informații relevante persoanelor care caută produse din tutun mai puțin nocive. Autoritățile moldovenești, în loc să promoveze un stil de viață sănătos prin reducerea riscurilor, acceptă reducerea riscurilor doar în cazul drogurilor ilegale. Autoritățile au o abordare complet diferită pentru alcool și tutun, care nu sunt ilegale. În acest caz, nu interzic produsele și nici nu interzic fumatul sau utilizarea lor, ci interzic libertatea de exprimare a medicilor. Ministerul Sănătății din Moldova vrea să fie cel mai bun în ceea ce privește recomandările OMS, așa că a decis să oprească libertatea de exprimare a medicilor.

În opinia mea, dacă un pacient întreabă și dorește să fie informat, ar trebui să îi oferi informații realiste despre toate produsele care pot avea un impact mai puțin nociv pentru sănătatea lui”, a adăugat Cotelea, citat de newtv.md.

Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății relevă că Republica Moldova este unicul stat din regiunea europeană în care consumul de tutun va crește în continuare. Estimările arată că, în 2020, prevalența fumatului constituia 25,8%, iar în următorii 10 ani se prognozează o creștere de peste 2%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE