27.2 C
Chișinău

Protest masiv în Berlin: Mii de germani de extremă-stângă cer încetarea livrărilor de arme și oprirea războaielor în Ucraina și Gaza, acuzând NATO de genocid | VIDEO

Germanii de extremă-stângă au protestat împotriva războaielor din Gaza și Ucraina. Ei au mărșăluit joi, de Ziua Unităţii germane, prin tot Berlinul și s-au adunat în centrul orașului. Potrivit Deutche Welle, la demonstrație au participat peste 40.000 de oameni. Ei au cerut ca Germania să nu mai trimită arme Kievului și Israelului. Câțiva dintre manifestanţi au avut chiar pancarte în care acuzau NATO de genocid în estul Ucrainei și în Gaza.

Mulţi dintre manifestanţi purtau steaguri cu porumbelul păcii, îndemnând la diplomaţie în loc de război.

Ralf Stegner, membru al Partidului Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz, le-a spus protestatarilor despre dreptul Kievului de a se apăra și despre beneficiile sistemelor de apărare aeriană oferite Ucrainei. Dar a fost fluierat și huiduit de mulţime.

Demostranţii au respins şi staționarea de rachete americane suplimentare în Germania, planificată pentru 2026. Ei îndeamnă guvernul să semneze Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, din 2017, semnat doar de 54 de țări, dar nu şi de membri NATO sau puteri nucleare. Documentul nu trebuie confundat cu Tratatul de neproliferare a armelor nucleare mult mai vechi, pe care Berlinul l-a semnat și ratificat, împreună cu aproape toţi membrii ONU.

Germania nu este o putere nucleară, dar se știe că are un număr mic de focoase americane staționate în țară de zeci de ani, potrivit Deutche Welle.

Poliţia a indicat că nu s-au înregistrat incidente notabile. Circa 1000 de ofiţeri au fost mobilizaţi pentru a monitoriza protestul la care au luat parte circa 10.000 de oameni, conform poliţiei, sau 40.000, potrivit organizatorilor.

Nemții au dat semn că s-au săturat de lupte încă la alegerile europarlamentare din acest an, când Socialdemocrații cancelarului german Olaf Scholz, alt aliat al Ucrainei în război, au fost întrecuți de creștin-democrații de centru-dreapta și de extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE