La alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie, vor putea participa maxim 23.000 de cetățeni moldoveni aflaţi în Rusia. Atâtea buletine de vot au fost tipărite pentru această țară, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale. 10 mii vor fi expediate la două secții de votare din Moscova din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, câte cinci mii la Sankt Petersburg și Iaroslavl și trei mii la Surgut. Amintim că, potrivit deciziei CEC, din motive de securitate în Rusia vor fi deschise doar cinci secții. Deși SIS a insistat pe două.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale
Așa a decis Comisia Electorală Centrală atunci când a ținut cont de avizul Ministerul Afacerilor Externe și Seviciului de Informații și Securitate. Federația Rusă în calitate de stat agresor este în conflict militar și, potrivit informațiilor Serviciului de Informații și Securitate, în cazul în care pot fi inclusiv atacuri teroriste în acest teritoriu cetățenii RM ar putea fi vizați atunci când se adună în masă în anumite locuri. În conformitate cu legislația, suntem obligați să dischidem secțiile de votare în misiunile diplomatice. Două din aceste cinci secții de votare sunt pe lângă misiune diplomatică, adică în sediul Ambasadei și două secții de votare sunt deschise mult mai departe de linia frontului.
Cum va fi asigurat dreptul constituțional la vot dacă la secțiile de votare din Rusia vor veni mai mult de 23 de mii de cetățeni moldoveni, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale n- a putut oferi un răspuns clar.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale
Haideți să vedem, eu nu vreau să fac prognoze ipotetice și nu pot să răspund la întrebări ipotetice. La o secție de votare nu pot veni mai mult de 5 mii de alegători deoarece capacitatea maximă de alegători per secție de votare este de 5 mii.
Dar și aceste cinci secții de votare din Rusia erau sub semnul întrebării. Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei a insistat anterior să le reducă la două și doar la Moscova. Instituţia s-a referit la recomandările SIS privind asigurarea cerințelor obligatorii de securitate. MAE susţinea că nu poate face asta în cadrul alegerilor pe teritoriul Rusiei, decât în incinta ambasadei.
Amintim că în septembrie, reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia au organizat un protest la Ambasada Moldovei de la Moscova. Aceștia au manifestat față de decizia puterii din Chișinău de a deschide doar cinci secții de votare pentru cei peste 700.000 de moldoveni stabiliţi în Rusia, în comparaţie cu 17 câte erau la prezidențialele din 2020. Oamenii ţineau pancarte cu
inscripția: „Avem nevoie de țara noastră! Avem dreptul la vot! Vrem să votăm!” Protestatarii au adus un sicriu, simbolizând faptul că în Moldova a fost ucisă democrația.
Pentru alegerile din 20 octombrie, vor fi deschise 234 de secții de votare în 37 de țări, majoritatea în Italia – 60, în Germania – 26 și în Franța 20. În străinătate vor ajunge în total 852.000 de buletine de vot.