17.2 C
Chișinău

Maia Sandu și promisiunile sale: Realitate sau fantezie electorală?

Candidata la președinție, Maia Sandu, continuă să distreze oamenii cu promisiuni. De data aceasta, în cel de-al doilea episod al „Planului său pentru Moldova”, ea a spus, cu semnul exclamării, că va căuta personal și va găsi finanțare pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în toate localitățile țării. În general, încă o dată, ea a făcut promisiuni de care nu este responsabilă. Cu alte cuvinte, guvernul, în special Ministerul Economiei, Finanțelor și Dezvoltării Regionale poate fi demis, deși ei și așa nu lucrează, ci aleargă prin orașe și orașe în timpul orelor de lucru, făcând campanie pentru Sandu.

MAIA SANDU, candidat la președinția Republicii Moldova

Al doilea obiectiv al Planului meu pentru Moldova este îmbunătățirea condițiilor de trai. Ca președinte, voi căuta – și voi găsi! – sursele de finanțare necesare pentru a îmbunătăți nivelul de trai în comunitățile noastre. Vom reconstrui

3.000 de kilometri de drumuri.  Vom aloca cel puțin 8 miliarde de lei pentru proiecte de infrastructură și vom implementa cel puțin 3 proiecte de infrastructură în fiecare localitate.  Vom renova și dota cu echipamente moderne toate policlinicile din țara noastră.

Fostul șef de partid al lui Sandu, liderul PLDM, Vlad Filat, nu obosește s-o critice pe candidata la președinție. Și de această dată, în cadrul unei emisiuni televizate, el a spus că toate promisiunile electorale ale lui Sandu privind investițiile sunt minciuni și a explicat de ce.

VLAD FILAT, liderul PLDM

– „Vorbim despre trei elemente foarte importante care, dacă nu sunt respectate, tot bla-bla-bla-ul despre atragerea investițiilor nu are sens.  – Primul este forța de muncă, ieftină și calificată.

Al doilea este energia, gazul și electricitatea, și o piață pentru aceasta.  Acestea sunt cele trei elemente pe care Moldova le-a avut.  Gazul, care era de 1,7 ori mai ieftin decât pe piața europeană, iar energia electrică era și mai ieftină.

Și exista un regim de liber schimb cu UE și cu CSI.

Toate aceste trei componente lipsesc acum.  Și până când aceste 3 componente nu sunt rezolvate, bine, ok, instituțiile funcționale, justiția sunt și ele importante, dar toate promisiunile vor rămâne doar promisiuni.

Dar să revenim la poveștile lui Sandu pentru creduli. Potrivit candidatului la președinție, în ultimii ani localitățile au primit deja 2,85 de miliarde de lei pentru dezvoltarea lor. Aceasta, spune candidatul PAS la președinție – este de 3 ori mai mult decât în perioada 2010 – 2020. Iar peste 700 de kilometri de drumuri ar fi fost date în folosință. Mai departe – și mai mult. Sandu spune că ei, actuala guvernare, au investit 500 de milioane de lei în universități și colegii.

MAIA SANDU, candidat la președinția Republicii Moldova

Noi alocăm 1,3 miliarde de lei pentru a construi o rețea de școli model, câte una în fiecare raion.  Iar până în 2030, vom extinde această rețea de la 35 la 90 de școli model.

– Am investit 3 miliarde de lei în sistemul de sănătate.  – Niciun guvern nu a investit până acum atât de mulți bani în reconstrucția și modernizarea spitalelor.

Când Sandu vorbește despre darea în folosință a 700 de kilometri de drumuri, despre ce vorbește? Despre construcția de drumuri noi de la zero? Sau despre cele renovate? Și unde sunt toți acești 700 de kilometri de drumuri europene? Le puteți vedea? Păi, dacă așa spune Sandu, trebuie să fie undeva!? Într-adevăr, toată țara a văzut unul dintre ele, cum se spune, de aproape – cel Leova- Bumbăta, lung de 3,5 kilometri, care a devenit cel mai scump drum nu doar în Moldova. Costul unui kilometru a depășit 3,6 milioane de euro, ceea ce este de 8,5 ori mai mult decât, de exemplu, în Lituania.

Toate acuzațiile și suspiciunile de corupție în acest proiect, supervizorul său direct, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, le numește minciuni și dezinformare deliberată. Dar, aparent, nici Procuratura Anticorupție nu a fost impresionată de asigurările lui Spînu și a deschis un dosar penal privind corupția în construcția drumului „Leova – Bumbăta”. Iar șeful Administrației de stat a drumurilor, Sergiu Bejan, s-a ales cu statutul de inculpat.

Atunci când Sandu promite să renoveze și să doteze toate policlinicile din țara noastră cu echipament modern, dintr-un motiv oarecare, ea nu specifică că toate acestea se vor face pe seama cetățenilor moldoveni, și anume, pe seama fondurilor de credit, care vor trebui restituite de generațiile următoare. De exemplu, în această vară, regimul Sandu-PAS a mai luat un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 36,2 milioane de euro „pentru îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor de reabilitare în centrele medicale publice”.

36,2 milioane de euro la cursul de schimb actual înseamnă aproape 700 de milioane de lei fără dobândă. Ceea ce a atras atenția este faptul că perioada de implementare a acestui proiect este extinsă până în 2029. Adică, până la următoarea campanie prezidențială. Și atunci, nu copiii lui Sandu sunt cei care vor trebui să plătească datoriile.

500 de milioane de lei, spune Sandu, au fost investiți în universități și licee. Banii au fost dați celor care au mai rămas, să presupunem? Și câte universități și institute de cercetare a închis Sandu din 2022 ca parte a așa-zisei reforme a învățământului superior? După cum a subliniat fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, pe pagina sa de socializare, „autoritățile au indus în eroare opinia publică cu privire la adevăratele obiective ale acestei reforme”. „Acest proces nu se va limita la lichidarea a 5 universități și a peste 20 de institute de cercetare. Este evident că odată cu fuziunea Universităților de Stat și Tehnică – cele mai mari universități din Moldova – peisajul academic și educațional al țării va fi profund schimbat. În curând, în Moldova va mai exista o singură universitate de stat. Astfel, asistăm la etapa finală a procesului de stabilire a monopolului asupra sistemului de învățământ superior și de cercetare de către un grup limitat de persoane și, în consecință, preluarea controlului asupra unei moșteniri de miliarde de dolari”, a scris Popovici. Ei, bine, așteptăm episodul trei din „Planul pentru Moldova” al lui Sandu. Se pare că, cu cât ne apropiem mai mult de alegeri, cu atât va fi mai fantastic decât precedentele două.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE