17.2 C
Chișinău

Corneliu Popovici despre situația învățământului în Moldova: Salarii mici și lipsa cadrelor didactice

„Astăzi vom discuta despre sistemul de învățământ din Moldova cu fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici. Bună ziua, vă mulțumesc că ați acceptat să ne oferiți acest interviu. Spuneți-ne, vă rog, cum evaluați situația din sistemul de educație în noul an școlar și, în special, eforturile Ministerului pentru crearea unor condiții adecvate de lucru pentru instituțiile de învățământ?”

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației: „Aș aborda acum problema salariilor cadrelor didactice, în primul rând. Pentru că aceasta este problema principală care îi determină pe dascăli să părăsească școala și, de asemenea, îi împiedică pe tinerii absolvenți ai instituțiilor pedagogice să vină să lucreze în școli. Vorbind despre asta, vreau să amintesc că, potrivit datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, salariul mediu la noi reprezintă doar 80% din salariul mediu pe economie din Republica Moldova. Este foarte puțin.

Această situație îi determină să fie la limita supraviețuirii. Deoarece nu au venituri suplimentare, iar salariul mic nu contribuie la îmbunătățirea calității în sistemul de educație. O altă problemă este reforma nesfârșită de optimizare, care duce la haos.”

„În ceea ce privește optimizarea, recent au fost închise zeci de școli și universități sub sloganul optimizării și eficientizării cheltuielilor pentru educație. Unde au fost direcționați banii economisiți, dacă salariile cadrelor didactice au rămas la același nivel?”

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației

„În ultimul an, de exemplu, salariul ministrului a crescut de câteva ori, au crescut salariile în Ministerul Educației, au crescut salariile în alte structuri de stat. Și atunci apare întrebarea: nu cumva au fost majorate salariile acestor funcționari pe seama închiderii școlilor, în timp ce dascălii, cum erau săraci, așa și au rămas?”

„Schimbările nu au atins nici toaletele școlare, pe care Dan Perciun a promis să le construiască. Tot nu sunt bani sau autoritățile au alte priorități?”

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației

„Este regretabil că în secolul 21 școlile nu au toalete, că școlile nu au sistem de canalizare și apă curentă, mai există școli de acest gen. Aceasta dovedește din nou că banii disponibili în sistem nu sunt utilizați în mod eficient.”

„În schimb, în noul an școlar, în unele instituții de învățământ va fi implementată o nouă concepție a planului național de învățământ, care presupune unificarea mai multor materii într-una singură. În opinia dumneavoastră, cât de oportună este această decizie în realitățile noastre?”

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației

„La aceste întrebări au răspuns cadrele noastre didactice, care s-au pronunțat aproape unanim împotriva unor astfel de inițiative. Este din nou o încercare de a proiecta asupra sistemului de educație al RM modele care nu sunt caracteristice țării noastre și care au fost preluate din alte țări. Și asta duce întotdeauna la probleme mari. Poate cineva a crezut că, unificând aceste materii, vor rezolva problema cu dascălii. Dar cred că nu vor economisi pe dascăli, ci vor economisi pe seama nivelului de pregătire al copiilor noștri.”

„În noul an școlar, școlile din Moldova se confruntă cu o lipsă de aproximativ 7.000 de specialiști. Ce schimbări sunt necesare în sistem pentru ca tinerii specialiști, după terminarea universităților, să vină să lucreze?”

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației

„Trebuie să oprim acel haos care este asociat cu așa-numitul proces de optimizare, pentru că acest proces a condus la situația în care fiecare cadru didactic se gândește zilnic că ar putea rămâne fără loc de muncă, dacă se închid școlile. Acest lucru trebuie oprit. Trebuie să se majoreze salariile cadrelor didactice, să fie decente, în condițiile în care nu au venituri suplimentare. Trebuie să se creeze o atmosferă favorabilă în instituțiile de învățământ din țara noastră. Și trebuie să se excludă categoric așa-numitul bullying între cadrele didactice. Între cadrele didactice cu experiență și cei care tocmai intră în sistem.

Trebuie să se reducă birocrația din sistem.

Și, desigur, trebuie exclusă politizarea sistemului de învățământ din RM.”

„Încă o întrebare ce se referă la reforma universităților. Autoritățile au declarat recent că toate reformele sunt justificate. Ce părere aveți despre asta? Sunteți de acord cu opinia lor?”

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației

„Ni s-a spus că, datorită așa-zisei optimizări, salariile cadrelor didactice vor crește, dar salariile nu au crescut. Ni s-a spus că va crește numărul de studenți. Dar numărul de studenți din universitățile noastre nu a crescut. Ne-au convins că copiii noștri vor pleca mai puțin la universități din străinătate. Nu, procesul nu a fost oprit, dimpotrivă, copiii noștri continuă să plece în străinătate în număr mare. Sunt anunțate și promovate anumite inițiative care, după un timp, sunt anulate. Ca, de exemplu, inițiativa de fuzionare a Universității de Stat cu Universitatea Tehnică. Și această lipsă de coerență, această politică – un pas înainte, doi pași înapoi, agravează haosul și reduce încrederea în viitor pentru universitățile noastre Acest pas înainte, doi pași înapoi în reformele învățământului superior din RM a dus la pierderea pozițiilor universităților noastre în clasamentele internaționale.” – Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsuri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE