20.2 C
Chișinău

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România cere interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina | VIDEO

Uniunea crescătorilor de păsări din România cere interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina. Într-un comunicat al organizației se spune că, importurile din ce în ce mai mari de ouă şi carne de pasăre din această ţară pun agricultorii români într-o situaţie dificilă, creând tensiuni, diminuând competitivitatea lor, precum şi viabilitatea fermelor.

Avicultorii menţionează că falimentarea fermelor din România nu va afecta doar lanţul intern de aprovizionare cu produse avicole, ci şi numărul de locuri de muncă, bugetul de stat, cele locale şi ale altor instituţii publice, se mai precizează în mesaj.
„Deşi, prin acordul de asociere, Ucraina s-a angajat că va implementa întreaga legislaţie europeană, totuşi, până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza situaţiei socio-economice complicate din această ţară.

Solicităm autorităţilor o supraveghere sporită a importurilor, mai ales din punct de vedere al protejării sănătăţii păsărilor şi a consumatorilor”, precizează reprezentanţii UCPR.

Fermierii reclamă faptul că unele produse avicole ridică suspiciuni şi pot pune în pericol întreaga industrie avicolă prin răspândirea de zoonoze, o infecție contagioasă provocată de bacterii și virusuri. Potrivit lor, importurile din Ucraina trebuie să respecte pe deplin toată legislaţia UE pentru a nu concura neloial cu producţia internă care are costuri superioare rezultate din aplicarea acestei legislaţii, se mai precizează în comunicat.

Astfel, pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung, fermierii români solicită autorităţilor să propună Comisiei UE să interzică importul de ouă şi carne de pasăre din Ucraina. Iar până la decizia Comisiei, cer interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre UE din vecinătatea acestei ţări, subliniază comunicatul citat.

Totodată, UCPR reiterează faptul că sprijină politicile României şi ale UE, menite să ajute cetăţenii ucraineni. Cu toate acestea, liberalizarea ulterioară a comerţului nu este un instrument relevant pentru atingerea acestor obiective, deoarece are un potenţial uriaş de a destabiliza pieţele României pentru sectoarele sensibile, în special pentru sectorul de carne de pasăre şi ouă de consum, susţin avicultorii români.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE