La 1 octombrie, la Curtea Europeană de Jurisdicție Generală au avut loc audieri în cazul reclamațiilor depuse de Ilan Șor și Marina Tauber, prin care cei doi politicieni contestă sancțiunile care le-au fost impuse de UE. Avocații care îi reprezintă pe Șor și Tauber au subliniat, caracterul fără precedent al restricțiilor impuse la cererea guvernării Republicii Moldovei și îndreptat împotriva liderilor opoziției, ceea ce reprezintă o intervenție în politica actuală a Moldovei.
„Autoritățile au privat opoziția de posibilitatea de a participa la alegerile regionale și a interzis mass-media. Prin adoptarea măsurilor restrictive, Consiliul echivalează acțiunile opoziției cu destabilizarea. Acest lucru susține o direcție contrară obiectivelor politicii UE, deoarece limitează libertatea de exprimare și dreptul la alegeri”, au declarat avocații
În comunicatul avocaților se menționează că, timpul audierii, trei judecători au adresat mai multe întrebări avocaților care reprezentau Uniunea Europeană, din care a reieșit clar că dovezile privind motivele sancțiunilor lipseau cu desăvârșire. În special, UE nu a reușit să demonstreze că Șor și Tauber au organizat „demonstrații violente”, deoarece toate protestele au fost de fapt pașnice. În plus, președintele instanței a remarcat că, chiar dacă ar fi existat un incident violent la unul dintre proteste, UE ar fi trebuit să demonstreze că aceasta a fost intenția organizatorilor, ceea ce UE nu a reușit să facă.
Am solicitat de la Delegația Uniunii Europene în Moldova un comentariu cu privire la comunicatul avocaților care îi reprezintă pe Șor și Tauber la Curtea Europeană de Jurisdicție Generală, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.
Amintim că, anul trecut, avocații Ilan Șor au depus o plângere prin care au contestat pedepsele sancțiunile care i-au fost impuse. În cerere sunt prezentate o serie de argumente care arată că decizia nu a avut niciun temei juridic, că sancțiunile s-au bazat pe informații false și neconcludente și că astfel a fost încălcat dreptul reclamanților la apărare juridică eficientă, precum și drepturile lor fundamentale. Potrivit juriștilor care îi reprezintă pe Ilan Șor și Marina Tauber, restricțiile care le-au fost impuse, constituie un abuz de putere și vizează sprijinirea guvernului respectiv în lupta sa împotriva forțelor de opoziție. Avocații mai amintesc că UE a recunoscut anterior că, a adoptat sancțiunile la cererea guvernului moldovean, acceptând să fie folosită în jocuri politice și juridice.
Consiliul Uniunii Europene a decis, la data de 30 mai 2023, introducerea sancțiunilor împotriva lui Ilan Șor, Marina Tauber, alături de alte trei persoane, invocândfaptul că acestea ar intenționa să destabilizeze situația din Republica Moldova. Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor, precum și interdicții de călătorie.