-2.3 C
Chișinău

Pelerinajul duhovnicesc al Mitropolitului Vladimir la Lavra Sfântului Serghie din Rusia: O legătură între popoare

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, a participat la un pelerinaj la locurile sfinte din Rusia. El a oficiat o slujbă de rugăciune la Lavra Sfântului Serghie de Radonej împreună cu mitropolitul de Krutițk și Kolomna, Pavel, și cu clericii din eparhiile Ungheni, Bălți, Chișinău și Soroca ale Bisericii Ortodoxe din Moldova. La slujbă au participat în total 150 de preoți și enoriași din Moldova.

VLADIMIR, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove

„Și preoții noștri, dar mai ales credincioșii obișnuiți, nu au posibilitatea să vină la Sfântul Serghie, la fericita Matrona, la fericita Xenia din Sankt Petersburg sau să meargă la Mănăstirea Diveevo. Vreau să-i mulțumesc Preafericitului Patriarh Kiril pentru binecuvântare, precum și pentru oportunitatea ca preoții noștri și pelerinii din Moldova să poată vizita aceste locuri sfinte, să se roage aici, să se întâlnească cu prietenii și cunoscuții lor și să fie împreună.”

Clerul a ridicat rugăciuni în fața moaștelor Sfântului Serghie de Radonej, a cărui venerare unește popoarele Rusiei și Moldovei. Chiar în zidurile Lavrei Sfântului Serghie, mitropolitul Vladimir a obținut educația sa teologică superioară, absolvind Academia Teologică din Moscova.

ÎPS VLADIMIR, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove

„La Sfântul Serghie, egumenul de Radonej, veneam întotdeauna ca studenți ai Seminarului și Academiei din Moscova pentru a avea succes la învățătură, pentru a trece bine examenele. Dar timpul a trecut, am crescut. Mulți dintre preoții din Moldova din generația mai veche au studiat aici în perioada sovietică și au zburat de aici ca păsările spre diferite părți pentru a pune în practică abilitățile, gândurile și sfaturile pe care le-au primit aici, în școlile teologice. Și vreau să subliniez că toți cei care nu doar au studiat la aceste seminarii și academii, ci și la altele, au lucrat cu vrednicie și continuă să lucreze, cei care au rămas în viață — la parohiile lor.”

Recent, locurile sfinte din Rusia au fost vizitate și de capelani conduși de episcopul Nicolae de Ceadîr-Lunga. În câteva luni, aproximativ 900 de preoți și enoriași din Moldova au participat la astfel de pelerinaje.

IEROMONAHUL SERAFIM, cleric al Eparhiei de Soroca a Bisericii Ortodoxe din Moldova

„Desigur, tururile de pelerinaj sunt foarte importante, deoarece întăresc componentele noastre spirituale interioare, îmbunătățesc viața noastră spirituală, ne apropie de acei oameni sfinți care au plăcut lui Dumnezeu prin viața lor și ne învață astăzi să le urmăm exemplul, pentru a moșteni împărăția lui Dumnezeu.”

PAVEL MURZICI, protoiereu, regiunea Moscova

„Astfel de acțiuni pentru înmulțirea iubirii în inimile noastre trebuie să fie întotdeauna organizate. Și au fost mereu. Poate că nu aveau o asemenea amploare. Și astăzi ne bucurăm că pelerinajul, care are loc între două state suverane, dar o singură biserică, atrage atenția mass-mediei. Despre aceasta vorbesc și internetul, și radioul, și ziarele, că au loc nu schimburi de pelerinaj, ci, așa cum am spus deja, un efort de pelerinaj, o bucurie spirituală între clerul nostru. Acest lucru a fost mereu, iar astăzi doar a primit o atenție deosebită.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE