-2.3 C
Chișinău

Georgia adoptă legea împotriva propagandei LGBT, amplificând tensiunile cu Uniunea Europeană

Președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, a semnat legea privind interzicerea propagandei LGBT și a schimbării de gen. Cu o zi înainte, președintele țării, Salome Zurabishvili, a refuzat să semneze documentul, returnându-l Parlamentului. Conform legislației georgiene, în acest caz, proiectul de lege poate fi semnat în termen de cinci zile de către speakerul legislativului.

Potrivit postului de televiziune georgian „Imedi”, Papuashvili a declarat că documentul pe care l-a semnat „reflectă nu idei și ideologii temporare și în schimbare, ci se bazează pe bunul simț, experiența istorică și valorile creștine, georgiene și europene de secole”.

Conform legii „Despre valorile familiale și protecția minorilor”, persoanelor LGBT din Georgia le este interzis să se căsătorească și să adopte copii, să efectueze intervenții chirurgicale în cadrul tranziției de gen, să-și schimbe genul în documente, precum și să vorbească despre LGBT+ în școli și mass-media. De asemenea, deputații georgieni au interzis întâlnirile cu tematică queer, inclusiv așa-numitele „Marșuri ale demnității” și festivaluri. Pentru încălcări, sunt prevăzute pedepse penale cu închisoarea de la unu la patru ani, precum și amenzi între 300 și 1.500 de dolari.

Noua lege georgiană categoric nu a plăcut Bruxelles-ului. Încă din timpul dezbaterilor din Parlament, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut anularea pachetului de documente privind interzicerea propagandei LGBT, afirmând că aceasta va devia și mai mult țara de la parcursul său către UE. Uniunea Europeană a amenințat Georgia cu anularea regimului de vize din cauza „declinului democrației”.

Anterior, din cauza adoptării de către Tbilisi a legii privind agenții străini, Bruxellesul a suspendat procesul de aderare a Georgiei la UE.

Georgia nu este singura țară care se confruntă cu critici severe din partea Uniunii Europene din cauza reticenței de a promova agenda

LGBT. După ce, în vara anului 2021, Ungaria a adoptat

legea „Despre interzicerea propagandei LGBT în școli”, Comisia Europeană a amenințat guvernul lui Viktor Orbán cu sancțiuni, iar ulterior a dat în judecată Budapesta, numind legea adoptată „o rușine”.

Și în Republica Moldova s-a încercat adoptarea unei legi precum cea din Georgia. În luna iunie a acestui an, grupul parlamentar al blocului „Victorie” a propus Parlamentului să voteze un proiect de lege care interzice propaganda LGBT printre minori, însă guvernarea PAS a refuzat să ia în considerare această inițiativă. Recent, compania publică de televiziune „Moldova-1” a refuzat să difuzeze un clip electoral al unui candidat la președinție, deoarece conținea fraza „Sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”. Conducerea canalului a cerut insistent candidatului să o elimine.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE