22.7 C
Chișinău

Filat despre afacerea cu gaz: „Furtul miliardului pare un joc comparativ cu ce se întâmplă acum”

Furtul miliardului, pe care Maia Sandu și echipa ei îl menționează atât de des în lupta împotriva adversarilor politici, ni se va părea un joc în comparație cu afacerea cu gaz pe care a pus-o la cale această putere. Declarația a fost făcută de liderul PLDM, Vlad Filat. Acesta a subliniat că Procuratura nu reacționează deloc la aceste ilegalități, fapt ce spune multe.

VLAD FILAT, liderul PLDM

Când se va investiga ce s-a întâmplat în afacerea cu gaz și cu păcura, atunci furtul miliardului ni se va părea un joc. Pur și simplu, nimeni nu investighează. Prețurile la care a fost achiziționat gazul au fost umflate. Consultantul așa-numit „european”, care l-a consiliat pe Spînu la minister și, în același timp, la „Energocom”, era și traderul care vindea gazul. Vă gândiți de unde a apărut cel mai mare tarif, pentru agenții economici, iar, cel mai important, pentru oamenii din Europa? De acolo, din aceste escrocherii.

Potrivit lui Filat, în cei patru ani de mandat ai președintei Maia Sandu, nu a fost inițiat niciun dosar penal pe fapte de corupție, care, în opinia sa, a crescut semnificativ sub regimul Sandu-PAS în Moldova.

VLAD FILAT, liderul PLDM

Corupția există acolo unde se iau deciziile – la guvernare. Numiți-mi un singur dosar în cei patru ani de mandat ai Maiei Sandu și trei ani în care puterea în Moldova a fost în mâinile lor. Un singur dosar. Ni se spune că nu există corupție în Moldova.

În prezent, sub ochii noștri se desfășoară o nouă afacere cu gazele naturale. Acest lucru a devenit evident atunci când ANRE, fără niciun motiv real, a fost de acord de trei ori într-un an să majoreze tariful pentru serviciile de transport al gazului furnizate de compania Vestmoldtransgaz. Potrivit lui Filat, această schemă este realizată cu implicarea unui apropiat și prieten al președintei Maia Sandu – Victor Bodiu. Astfel, actuala guvernare continuă să jefuiască cetățenii țării.

VLAD FILAT, liderul PLDM

Victor Bodiu este consilierul unei companii românești, care este proprietarul Vestmoldtransgaz, dar el este și managerul real al companiei moldovenești Vestmoldtransgaz. Este un prieten apropiat al președintei, sunt cumetri și așa mai departe, iar asta este un fapt. Este și unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Recean. Ei bine, ascultați, când toată rețeaua de transport este gestionată de această companie, este o jucărie profitabilă. Și când prețurile de transport au devenit în Moldova mai mari decât în toată Europa, și nu doar eu spun asta, ci și experții străini, asta spune multe. Și faptul că orice cerere a acestei companii către ANRE pentru majorarea tarifelor este rezolvată atât de rapid, confirmă ceea ce am spus mai devreme. Băieții fac bani.

Amintim că, acum un an,sistemul de transport al gazelor din Moldova a fost transferat în gestiunea companiei Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz din România și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Aproape imediat după intrarea acestei companii pe piața noastră, cu ajutorul ANRE, tarifele pentru transportul gazelor au fost majorate semnificativ de trei ori. Ultima dată cu 50%, începând cu 1 septembrie. În urma acestor majorări multiple de tarife, în doar un an de activitate Vestmoldtransgaz, țara noastră a devenit „cea mai scumpă țară de tranzit din regiune și, posibil, din toată Europa”, potrivit experților renumitului jurnal online din industria chimică și energetică globală, icis.com. Potrivit acestora, acest lucru subminează competitivitatea tranzitului de gaze prin Moldova și va bloca accesul țării noastre și al Ucrainei la aprovizionarea cu gaze din surse non-rusești în Europa de Sud. Mai mult, va deveni o povară grea pentru consumatorii moldoveni, care vor trebui să facă față facturilor în creștere continuă. Între timp, Vestmoldtransgaz câștigă milioane pe spatele consumatorilor din Moldova, fără a produce nimic, folosind toate capacitățile, echipamentele și specialiștii de la Moldovatransgaz SRL. Recent, printr-o decizie a Guvernului, a fost creată o comisie care va analiza posibilitatea de a recunoaște un număr de obiective incluse în planul de dezvoltare al Vestmoldtransgaz ca fiind de interes național. Adică, se creează condiții speciale pentru ca această companie să câștige și mai mult.

Anterior, în cadrul emisiunii «Новая неделя» de la TV8, ministrul

Energiei, Victor Parlicov, a confirmat că „persoana de contact” a acestei companii intermediare românești Vestmoldtransgaz este fostul ministru din guvernul lui Vlad Filat, Victor Bodiu. Acesta este și fostul președinte al consiliului Băncii de Economii, tocmai în perioada când miliardul a fost scos din bănci. De asemenea, potrivit unor informații din spațiul public, în casa sa din Austria locuiește sora președintei Maia Sandu. Așa că imaginea este clară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE