16.1 C
Chișinău

Experți în drept: Perchezițiile poliției în campania electorală sunt ilegale și intimidante

Experții în drept constituțional au criticat dur acțiunile oamenilor legii în plină campanie electorală, în raport cu partidele de opoziție și reprezentanții acestora. Alexandru Cuznețov a declarat că perchezițiile care sunt anunțate de polițiști pot fi considerate ilegale, întrucât nu au fost intentate dosare penale anume pentru fiecare cetățean care a fost supus descinderilor. De asemenea, expertul în drept susține că prin aceste metode, poliția nu face decât să intimideze opoziția și să introducă frica în rândul susținătorilor acesteia.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, expert în drept

Percheziția este una din acțiunile procesual penale care se desfășoară doar în cazul unei intentării unor dosare penale, înseamnă că la bază noi nu putem să spunem că avem dosare penale în segmentul dat. Apare o altă întrebare, dar cum au apărut banii pe teritoriul Republicii Moldova? Pot fi aduși ori fizic, ori electronic și atunci apare momentul cum au lucrat aceste organe care au permis acele mijloace financiare sau mijloace de plată să fie prestabilite? În cazul când suntem cu câteva zile înainte de alegeri, invers ar lăsa să meargă campania electorală, s- ar acumula probe și după alegeri să spună că da, au fost alegeri, noi nu am vrut să intimidăm, dar am păstrat secretul anchetei și acum deja facem toate acțiunile acestea de probare a faptelor date ilegale.

Alexandru Cuznețov a atras atenția asupra faptului că percheziții și acțiuni de documentare nu sunt efectuate și asupra Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și a candidatului propus la funcția de președinte din partea acestuia. În acest sens, poliția face jocul celor de la guvernare, consideră expertul.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, expert în drept

Dacă sunt asemenea percheziții, sunt dubii, înseamnă că trebuie de percheziționat toate formațiunile politice sau candidații politici în segmentul dat care trebuie să fie prestabilit. Se presupune deja după acțiunile organelor de urmărire penală că asemenea circulații de mijloace financiare nu există la dânșii. Ce este iarăși o denaturare a adevărului de fapt care există. Or este permis la toți să primească donațiile, ori la nimeni, pe lângă faptul că în toată lumea civilizată pentru campania electorală se admite donarea în fondurile speciale de alegeri care sunt.

La rândul său, bloggerul Vitalie Florea, de asemenea, spune că poliția și organele de drept ar trebui să fie cu ochii nu doar pe candidații din partea opoziție, dar să supună verificărilor și perchezițiilor și candidatul din partea partidului aflat la putere.

VITALIE FLOREA, blogger

Candidatul din partea guvernării și vorbim despre Maia Sandu are ponderea sau are capacitatea de a utiliza pe lângă procedeele pe care le utilizează candidații din opoziție, poate utiliza și resursa administrativă și poate utiliza inclusiv și organele de drept pentru a impune piedici concurenților săi. Eu aș vrea să văd aceleași verificări riguroase și la donatorii Maiei Sandu.

Să vedem care sunt de fapt cheltuielile pentru toată campania electorală a Maiei Sandu, pentru echipele care merg în teritorii, dar care e diurna, dar ea este indicată corect sau nu, fiindcă noi avem exemplul doamnei Marina Tauber, care a fost exlusă pe un astfel de subiect din campania din Bălți cu câțiva ani în urmă. Deci, haideți, dacă regulile de joc există, atunci ele să fie pentru toți într-un mod egal, dar dacă nu, atunci asta este un stat bazat pe haos.

Vitalie Florea mai susține că, în cazul în care aceste percheziții nu se soldează cu rezultate că într-adevăr persoanele suspectate au încălcat și sunt pasibile de sancționare, atunci vădit, acțiunile poliției reprezintă o încercare de a pune presiune pe opoziție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE