20.2 C
Chișinău

Audieri la Judecătoria Cahul, după reținerea acum două zile a cinci membri ai partidului „Șansă”. Ședința s-a desfășuat pe fundalul protestelor organizate de membrii Blocului „Victorie” | VIDEO

Judecătoria Cahul a audiat, joi, cele cinci persoane reținute pe 1 octombrie, în urma unor percheziții efectuate la Comrat, atât în gospodăriile lor, cât și la sediul organizației teritoriale a Partidului „Șansă”. Oamenii figurează într-o anchetă pornită anul trecut și care vizează activitatea formațiunii ”Șansă”.

După interogatorii, magistrații au hotărât ca trei dintre cei reținuți să rămână în izolator pentru 25 de zile, unul să fie plasat în arest la domiciliu pentru o lună, iar o altă persoană a primit interdicția de a nu părăsi țara. Toți cei vizați de acuzații resping cu fermitate învinuirile aduse, spune avocatul lor.

ANDREI COADĂ, avocat: „Există încă foarte mult de lucru, dar sperăm că vom face dreptate. Nu cunosc încă toate detaliile anchetei, abia studiez toate materialele, dar una pot să vă spun că le sunt încriminate niște lucruri dintr-o anchetă din 2023 referitor la activitatea partidului „Șansă”. Dar nu știu de ce toate aceste acțiuni au ieșit la iveală în septembrie 2024. Faceți-vă singuri concluzia”.

Procurorul pe caz nu a făcut declarații pentru presă. De dimineață, în fața sediului Judecătoriei Cahul, s-au adunat membri și activiști ai Blocului „Victorie”, din care face pate și Partidul Șansă, pentru a cere eliberarea celor reținuți. Protestatarii au cerut justiție corectă.

„Puterea luptă împotriva cetățenilor. Noi ne exprimăm nemulțumirea. La ședința de judecată anterioară o femeie învârstă a fost arestată, acum a fost reținută o femeie care are acasă copil mic. La urma urmei, ce, chiar nu avem adevărați infractori, sunt puțini ucigași în țară, puține violuri avem. Pentru aceasta poliția nu are putere. Are putere doar să lupte cu oponenții partidului, cu oponenții regimului de la putere”.

„Noi stăm pentru oamenii noștri, și vom sta până vom obține victorie. Cerem dreptul la libera exprimare și respectarea drepturilor omului. Vream ca pe 20 octombrie dreptatea să fie de partea noastră. Să scăpăm, o dată și o dată de această ciumă galbenă. PAS trebuie să stea în acest autobuz al poliție așa cum stau acum oamenii noștri”.

„Vreau să vă rog să nu vă temeți să vă dați cu părerea, sigur că nu ne vor reține pe toți deoarece suntem foarte mulți și vom lupta până la sfârșit”.

Membrii Blocului ”Victorie” susțin că cei cinci oameni au fost reținuți ilegal, iar astfel a fost executată cerința partidului de la guvernare.

ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „Toți cei ce execută aceste ilegalități, toți cei care fac acest haos, noi putem să spunem una, oricum s-ar desfășura lucrurile, sfârșitul va fi același, va fi dreptate”.

IRINA PATOSCA, activist civic: „Încă o dată am demonstrat că suntem singura echipă din Moldova în care unitatea este de necontestat. Suntem toți pentru unul și unul pentru toți. Nu ne vor speria, oricum nu ne vor putea reține pe toți. Este foarte greu să ne gândim ce cred părinții acestor copii pentru că toți au părinți, toți au soții, copii mici”.

Reprezentanții puterii nu au comentat deocamdată acțiunile de protest de la Cahul. Amintim că rețineri au avut loc și în luna iulie, când șase persoane au fost luate pe sus de ofițerii CNA și procurori, în urma mai multor percheziții îna Comrat, la sediul organizației teritoriale a Partidului „Șansă”. Verificările au avut loc într-un dosar de finanțare ilegală, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare.

Alexei Lungu, președintele partidului ”Șansă”, activitatea căreia a fost limitată de CEC, a acuzat atunci că intervenția a fost ordonată de reprezentanții partidului de guvernare, PAS, și de președintele Maia Sandu. CNA, PAS și Președinția au refuzat să comenteze aceste acuzații.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE