Legitimitatea și corectitudinea viitoarelor alegeri sunt sub semnul întrebării, susține Vitalie Draganca, fost consilier al prim- ministrului. Potrivit expertului, actuala campanie electorală este una dintre cele mai incorecte și lipsite de libertate din istoria independenței Republicii Moldova.
VITALIE DRAGANCEA, fost consilier al prim-ministrului
– În ceea ce privește onestitatea campaniei – aceasta este una dintre cele mai lipsite de libertate și onestitate campanii din țara noastră. Ceea ce mă întristează cel mai mult este faptul că CEC, organul care ar trebui să ne protejeze libertatea de alegere, nu vede abateri foarte grosolane de la norme, inclusiv administrative, și nu doar resursele administrative ale președintelui, dar și ale guvernului, miniștrilor, deputaților și CEC nu vede acest lucru. Acest lucru este deranjant.
Dragancea a menționat că, în această campanie electorală, partidul de guvernământ folosește toate resursele posibile. Expertul a calificat videoclipul postat pe rețelele de socializare de Maia Sandu, în care solicită sprijin financiar, drept o simulare stângace.
VITALIE DRAGANCEA, fost consilier al prim-ministrului 3610 Videoclipuri în dosarul pentru 1 octombrie
– Doamna președinte simulează prea stângaci procesul de nevoie de resurse. Este evident că partidul de guvernământ nu duce lipsă de resurse. Oamenii, inclusiv foștii miniștri, care fac campanie pentru președinte în sate, aș vrea să-i văd răspunzând la întrebările medicilor, profesorilor, pensionarilor a căror situație a devenit foarte dificilă în ultimii 3 ani.
Dragancea crede că rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale ar putea să nu fie recunoscute de toți candidații și că doar guvernarea va fi mulțumită de aceste rezultate.
VITALIE DRAGANCEA, fost consilier al prim-ministrului
– Sunt sigur că candidații sau persoanele care sunt implicate în campanie, nu vor fi de acord cu rezultatele alegerilor. Aproape sunt sigur.
– Va exista un conflict de opinii aici. Unii le vor considera nelegitime, alții le vor considera legitime, în majoritatea cazurilor va fi vorba de partidul de guvernământ. Dar corectitudinea acestor alegeri este cu siguranță sub un mare semn de întrebare. Oamenii care nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor vor avea toate motivele să își revendice drepturile.
Anterior, reprezentanții blocului Victorie au depus mai multe sesizări la Comisia Electorală Centrală prin care au cerut anularea înregistrării Maiei Sandu în calitate de candidat la prezidențiale din cauza utilizării resurselor administrative. De asemenea, deputatul Vasile Bolea a depus o sesizare la CEC împotriva ONG- ului „Cetățeni pentru Europa”, fondat de foști miniștri, jurnaliști proguvernamentali și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale finanțate de țări și organizații occidentale. Deputatul a declarat că activiștii ONG-ului „Cetățeni pentru Europa” se deplasau prin sate și îi convingeau pe oameni să voteze „Da” la referendumul privind integrarea europeană, deși organizația nu are statut de participant la campanie și, prin urmare, orice agitație din partea sa este ilegală.