-2.3 C
Chișinău

Ministrul Educației anunță că majorările salariale pentru profesori sunt amânate până în 2025, în ciuda apelurilor sindicatelor

Salariile profesorilor nu vor fi majorate înainte de 1 ianuarie 2025, contrar speranțelor sindicatelor din educație, care anticipau o astfel de creștere până la Ziua lucrătorului din învățământ, celebrată pe 5 octombrie. Precizarea a fost făcută de ministrul Educației, Dan Perciun. Nu se știe dacă salariile vor fi corelate cu nivelul mediu pe economie, așa cum cer sindicaliștii. Cifrele trebuie văzute și discutate, a declarat ministrul.

DAN PERCIUN, ministrul Educației

– Noi am avut o majorare de 15% începând cu 1 ianuarie 2024, iar în mod tradițional, de la 1 ianuarie 2025, urmează următoarele majorări. Suntem în discuții permanente cu sindicatele, am recepționat și noi solicitarea și am fost la ședința Biroului executiv. De asemenea, suntem în discuții cu Ministerul Finanțelor și pregătim bugetul pentru anul viitor. În mod obișnuit, la finalul lunii octombrie sau la mijlocul lunii noiembrie, putem furniza un răspuns concret referitor la mărimea acestei majorări, dar, în mod tradițional, ea se produce de la 1 ianuarie.

Amintim că, sindicatele din educație au reînnoit apelul către autorități pentru creșterea salariilor profesorilor, având în vedere că cererile anterioare nu au primit răspuns. Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a trimis marți, 1 octombrie, o solicitare Guvernului pentru a modifica legislația privind salarizarea, astfel încât lefurile să fie corelate cu nivelul mediu pe economie.

Confederația subliniază că salariul personalului din acest domeniu, conform datelor Biroului Național de Statistică, în trim. II al anului 2024, a constituit puțin peste 10 mii 700 de lei sau 76,1% din salariul mediu lunar pe economie. „În condițiile socio-economice actuale, salariile respective sunt insuficiente pentru a asigura un trai decent și a atrage tineri specialiști în instituțiile de învățământ, motiv pentru care sistemul educațional se confruntă în continuare cu o criză de cadre didactice, afectând astfel calitatea educației oferite elevilor”, au accentuat sindicaliștii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE