19.4 C
Chișinău

Leova și alte zone afectate așteaptă în continuare ajutoare: Guvernul nu a evaluat încă pagubele provocate de inundații

La aproape trei săptămâni de la inundațiile provocate în țară de ciclonul Boris, Guvernul așa și nu a făcut un calcul al pagubelor, pentru a oferi ajutor din Fondul de Intervenție, deși despre acest lucru a anunțat acum o săptămână. Cele mai afectate de ploile puternice au fost localitățile din raionul Leova, însă până în prezent, oamenii de acolo nu au primit niciun ajutor din partea autorităților centrale, ne-a povestit președintele raionului, Nicolae Popa. Acesta spune că estimativ raionul ar avea nevoie de 84 de milioane de lei. Actele în acest sens au fost deja expediate către comisiile locale pentru Situații Excepționale, însă examinarea lor încă durează.

NICOLAE POPA, președintele raionului Leova

Au fost estimate mai multe pagube la ceea ce ține de drumurile locale, în jur de peste 60 de milioane de lei, respectiv drumurile raionale în jur de vreo 7 milioane și respectiv avem un acoperiș, care este cel mai urgent nu că de reparat, dar de construit din nou în satul Tomai, la o grădiniță de copii, noi până ce o protejăm, dar avem nevoie în jur de 1 milion și 300 de mii numai acoperișul. Deja pagubele la agenții economici, la serele care au fost inundate. Dar ceea ce ține de poduri, avem două în satul Romanovca. Unul noi l-am restabilit temporar, dar unul este distrus în totalitate. La momentul de față documentele au fost verificate de către reprezentanții serviciului Situații Excepționale și ni s-a solicitat să mai completăm cu unele materiale pentru a fi pregătite pentru Comisia Situații Excepționale care va avea loc. Până la momentul de față nu ni s-au alocat careva surse, dar suntem în așteptare.

În ceea ce îi privește pe cetățenii care au avut grădinile și casele inundate, președintele raionului Leova ne-a spus că au fost ajutați doar de primari, nu de Guvern, și că au primit fonduri din bugetele locale.

NICOLAE POPA, președintele raionului Leova

Noi am convenit cu primarii că tot ceea ce este posibil, eu vorbesc din sursele proprii, ei au să aloce anume cetățenilor, pentru înlăturarea prejudiciilor. Dacă ele nu au să fie suficiente, deoarece nici primăriile nu dispun aceste bugete, dar pe măsura posibilității am convenit ca primăriile să ajute în primul rând cetățenii. Noi, la rândul nostru din Fondul de Rezervă care l-am avut 545 de mii le-am alocat tot pentru reparația drumurilor care duc spre localități, la moment am inițiat licitația și așteptăm câteva zile să vedem oferta și cine o să ne facă drumurile, ca să putem cât de cât să le reparăm și acuș vine iarna și trebuie să intrăm în iarnă.

Acum o săptămână, premierul Dorin Recean spunea că urmează să fie convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale la care va fi anunțat ajutorul oferit cetățenilor din localitățile afectate de inundații, până în prezent ședința așa și nu a avut loc. Se întâmplă în pofida faptului că potrivit legislației, Guvernul este obligat să acorde imediat ajutor în urma calamităților naturale din Fondul de Intervenție. Între timp, în țara vecină România, cabinetul de miniștri a acționat imediat.

Ședința a fost convocată chiar a doua zi, când s-a luat decizia de a acorda sinistraților în calitate de prim ajutor 100 de milioane de RONI. Fiecărei gospodării afectate de inundații i-au fost alocate câte 10 mii de RONI – echivalenul a 39 de mii de lei moldovenești. Un ajutor suplimentar tot de 10 mii de RONI au primit familiile care au pierdut pe cineva în urma inundațiilor. Am vrut să aflăm de la Guvern de ce la aproape trei săptămâni de la calamitate, localitățile afectate așa și nu au primit ajutor și dacă au fost făcute estimările pentru costul total al pagubelor, însă purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă nu ne-a răspuns la apeluri, nici la mesaje.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE