Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități nu va mai putea selecta candidații non-judecători la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale trei norme, referitor la selectarea, numirea și prelungirea mandatelor membrilor CSM după expirare.
Potrivit înaltei instanțe, Comisia juridică a Parlamentului este „o autoritate eminamente politică” și a subliniat necesitatea unei autorități independente care să asigure un proces de selecție transparent și imparțial.
„Pentru selectarea unor persoane merituoase în CSM din rândul non-judecătorilor și pentru a îndeplini toate exigențele constituționale, legislatorului îi revine sarcina de a reglementa instituirea unei autorități speciale care să desfășoare un concurs corect și imparțial pentru selectarea celor mai merituoși membri din rândul non-judecătorilor și înaintarea lor Parlamentului pentru numire”.
Totodată, Curtea a recunoscut că, deși Parlamentul are responsabilitatea de a reglementa mecanismele de deblocare a numirii membrilor non- judecători, Constituția nu prevede nimic clar în cazul unui eșec.
„Comisia de la Veneția, în opinia sa din 2022, a recomandat mecanisme antiblocaj care să promoveze compromisuri între majorități și minorități parlamentare. De asemenea, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni a sugerat menținerea pragului de majoritate și implicarea instituțiilor externe pentru asigurarea unei selecții independente”, se mai arată hotărâre. Referindu-se la o altă prevedere declarată neconstituțională, Curtea a acceptat că, în situații excepționale, ar putea fi necesară prelungirea mandatelor membrilor CSM pentru a asigura funcționalitatea continuă a instituției. Totuși, a subliniat că această măsură trebuie să fie temporară și reglementată cu strictețe pentru a nu afecta independența judecătorilor.
Decizia Curții a fost luată ca urmare a unei sesizări depuse de deputatul din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilot, Adrian Albu. Aceasta este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Conform Constituției, Consiliul
Superior al Magistraturii are 12 membri, dintre care 6 non- judecători. Precizăm că pe 20 septembrie, Parlamentul i-a numit pe Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic în această funcție, pentru un mandat de șase ani. Președintele Comisie juridice, Veronica Roșca, a precizat pentru Ziarul de Gardă, că hotărârea CC nu afectează mandatele membrilor deja numiți în funcție.
Solicitat pentru o reacție la acest subiect, juristul și fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, ne-a spus că, până în prezent, partidul de la guvernare și-a promovat interesele politice, datorită acestei legi declarată neconstituțională.
STANISLAV PAVLOVSCHI, jurist, fost judecător CEDO
De fiecare dată când urmăream activitatea legislativă, acest lucru îmi provoca dubii.PAS-ul prin metodele legislative încerca să promoveze prin interesele sale politice. Acuma Curtea Constituțională a aratat acest lucru că există reguli conform cărora se desfășoară activitatea legislativă și această regulă vorbește despre aceea că adopți legea, această lege trebuie să adopte o clasă întreagă a situațiilor jurudice, prin urmare legea trebuie să reflecte interesele întregii societăți.
Pavlovschi a adăugat că prevederea scoasă acum în afara lege de către magistrații constituționali nu este nici pe departe singura derogare a actualei guvernări.
STANISLAV PAVLOVSCHI, jurist, fost judecător CEDO
Actuala guvernare dă dovadă încă o dată că sunt cam slabi pregătiți, foarte des procedează incompetent și, ca urmare, foarte multe acte adoptate de către această autoritate, într-adevăr, se declară neconstituționale. Chiar și acelea care au fost protestate și au fost declarate constituționale defel nu înseamnă că odată cu schimbarea guvernării nu vor fi revizuite, modificate și schimbate, aduse la normalitate.
Amintim că, anterior, mai multe legi adoptate de către actuala guvernare au fost ulterior recunoscute drept neconstituționale de către Curtea Constituțională. Astfel, în lunamartie curent, magistrații au declarat neconstituțională prevederea legală prin care Găgăuzia trebuia să restituie TVA din bugetul propriu, dar și interdicția de a candida la alegeri, aplicată persoanelor asociate partidelor politice declarate neconstituționale.
„Pentru selectarea unor persoane merituoase în CSM din rândul non-judecătorilor și pentru a îndeplini toate exigențele constituționale, legislatorului îi revine sarcina de a reglementa instituirea unei autorități speciale care să desfășoare un concurs corect și imparțial pentru selectarea celor mai merituoși membri din rândul non-judecătorilor și înaintarea lor Parlamentului pentru numire”.
„Comisia de la Veneția, în opinia sa din 2022, a recomandat mecanisme antiblocaj care să promoveze compromisuri între majorități și minorități parlamentare. De asemenea, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni a sugerat menținerea pragului de majoritate și implicarea instituțiilor externe pentru asigurarea unei selecții independente”.