12.7 C
Chișinău

Interzicerea filmărilor și întrebări incomode pe fondul protestelor” Jos Sandu”. Cum merg întâlnirile președintei cu Diaspora?

Candidatul la președinție din partea partidului de guvernământ PAS, Maia Sandu, a fost la sfârşitul săptămânii trecute în Italia, unde s-a întâlnit cu reprezentanții diasporei moldovenești. Timp de trei zile, şefa statului a vizitat șapte orașe.

Fotografiile de la întrevederile de la Torino, Parma, Bologna, Padova, Verona și Brescia, postate pe pagina „PAS Diaspora”, prezintă oameni zâmbitori care flutură steaguri cu inscripţia „Votează Maia Sandu” și-l îmbrățișează pe președinte.

Dar potrivit unor participanți la aceste întâlniri, atmosfera de fapt nu a fost nici pe departe atât de caldă și bucuroasă pe cât încearcă să ne pezinte staful electoral al lui Sandu.

NADIA POPOVICI, locuitoarea oraşului Bologna, Italia

Aş vrea să vă povestesc puțin despre cum am fost intimidată aseară la întâlnirea dintre conaţionalii noștri de la Bologna cu președintele Maia Sandu.

Femeia spune că se cunoaște cu Sandu încă din perioada blocului ACUM, a votat-o, a participat la întâlnirea anterioară din Italia și a filmat-o fără probleme. Dar când a încercat să filmeze întâlnirea din 28 septembrie cu șeful statului, un reprezentant al grupului de inițiativă al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore, i-a creat obstacole. Iar înainte de asta, după cum a declarat conaţionala noastră, el le indica tuturor unde să stea și ce să facă. Au încercat să pună capăt filmărilor şi garda de corp personală a președintelui, precum și secretarul de Stat al Guvernului Ana Calinici, care o însoțește pe Sandu la aceste întâlniri.

NADIA POPOVICI, locuitoarea oraşului Bologna, Italia

Domnule Digore, nu știu cine eşti matale și cu ce misiune ai venit la aceste întâlniri, dar mi se pare absurd și greșit ca un jurist să restricționeze libertatea unei persoane.  Nu înțeleg de ce promovați această mentalitate de servilism, de robie, de sclavie. Vai, trece doamna președinte! Ea este o persoană la fel ca noi, domnilor. Da, în comparație cu noi, are o funcție diferită de a noastră, dar este același cetățean, e angajata noastră.  Acestea nu sunt valori europene, domnilor, ceea ce faceţi dvs și ceea ce promovaţi prin mesajele și comportamentul vostru. Noi, aici, în Europa, domnilor, lucrăm, interacţionăm, colaborăm şi cu președinți, şi cu jurişti, şi cu avocați, şi cu medici de talie mondială, şi procurori, cu sportivi, cu fotbalişti, cu campioni, şi cu milionari și nu este o astfel de atitudine aici. Mai lăsaţi, domnilor, nasurile în jos, pentru că voi sunteţi angajaţii noştri, nu noi angajaţii voştri.

Martorii oculari mai spun că, de îndată cum cineva din sală încearcă să-i pună întrebări incomode lui Sandu, oameni special instruiți îl atacă imediat și îl acuză că este provocator. Chiar şi preşedintele ţării își arată iritația când aude o întrebare nedorită. Ea îl întrerupe pe interlocutor și nu-i permite să termine gândul, cum a fost din nou la o întâlnirile din Italia.

  • Suntem oarecum dezamăgiți de reforma Justiției…
  • Și noi suntem supăraţi. ..
  • Asteptarile erau foarte ..
  • Este adevărat.
  • Vă rugăm să luptați în acest domeniu cu toată ..
  • Este adevărat şi să ştiţi că reforma Justiției a fost pe agenda mea și este practic în fiecare

Iată ce a scris într-o postare conaţionala noastră Tamara Negru Clopot, care a participat la întâlnirea cu Maia Sandu de la Torino.  „Totul bine şi frumos până când a venit timpul să pun şi eu o întrebare. Doar am zis, sunt Tamara Clopot, nu sunt susţinătoare a PAS-ului, dar nu am intenţii rele, am venit să apăr drepturile unor copilaşi cu dizabilităţi din Moldova, cu o situaţie foarte grea. Oameni buni, nu vă închipuiţi în ce iad am nimerit, toţi s- au întors, din privirile lor auzeam doar să fiu răstignită. Nu voi uita niciodată acele priviri.

Totul bine şi frumos până când a venit timpul să pun şi eu o întrebare. Doar am zis, sunt Tamara Clopot, nu sunt susţinătoare a PAS-ului, dar nu am intenţii rele, am venit să apăr drepturile unor copilaşi cu dizabilităţi din Moldova, cu o situaţie foarte grea. Oameni buni, nu vă închipuiţi în ce iad am nimerit, toţi s-au întors, din privirile lor auzeam doar „răstignită”. Nu voi uita niciodată acele priviri. Multe alte lucruri erau de spus, dar în acea sală chiar nu aveai cui spune.

Participanții la întâlnirile cu Sandu s-au plâns pe rețelele de socializare şi pe faptul că întrebările erau selectate în prealabil și dacă nu erau potrivite, nu erau incluse în lista celor permise. Iar președintele ţării pretutindeni i-a îndemnat pe compatrioți să se informeze doar din surse de încredere, să sprijine guvernarea în combaterea dezinformarii și să se mobilizeze pentru vot mai mult ca niciodată. În schimb răspundea vag la întrebări concrete: da, prețurile în țară sunt mari, dar este o problemă de cerere și ofertă, nici în Italia statul nu stabilește prețuri, a spus şeful statului, uitând să menționeze că prețurile în Moldova au fost foarte tare influențate de scheme la achiziţia gazelor implementate de membrii echipei sale. Sandu a mai spus că războiul din Ucraina este de vină pentru multe probleme din țara noastră. Potrivit ei, cu cât Moldova se integrează mai mult pe piața Uniunii Europene, cu atât mai repede se va rezolva problema prețurilor în republică. Canalele Telegram au atras atenția și asupra faptului că la întâlnirile cu diaspora din Italia, Maia Sandu repetă același text, pe care l-a citit deja de trei ori la mitingurile din Moldova la începutul campaniei sale electorale.

MAIA SANDU, candidatul PAS la președinție

Am fost și rămân devotată democrației, dar e clar că e nevoie să luptăm mai dur împotriva corupţiei.

Eu sunt o persoană care respectă democraţia şi o să rămân o persoană care respectă democrația, dar este clar că e nevoie de mai multă duritate în această luptă.

Despre faptul că diaspora conștientizează tot mai mult starea reală a lucrurilor din Moldova vorbesc nu doar întrebările incomode ale compatrioţilor, dar și protestele și flashmoburile cu sloganul „Jos Sandu” desfășurate în orașe din Anglia, Germania și Franța. La Paris, angajaţii ambasadei Moldovei au încercat chiar să perturbe un miting pașnic recent al diasporei moldovenești, chemând poliția.

Am încercat să aflăm din ce bani a fost organizată deplasarea electorală de trei zile a Maiei Sandu în Italia și cât a costat.

Purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas, ne-a răspuns că toate cheltuielile au fost acoperite de fondurile contului electoral. Ea nu a specificat suma, doar a menționat că toate costurile vor fi reflectate în raportul către CEC.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE