19.4 C
Chișinău

„Cardul cetățeanului Republicii Moldova în Federația Rusă”: O soluție pentru compatrioții din diaspora

Conexiunea cu patria va deveni mai rapidă, mai sigură și mai puternică. Centrul Cultural-Educațional al Republicii Moldova în Rusia a lansat un nou proiect, intitulat „Cardul cetățeanului Republicii Moldova în Federația Rusă”. Începând de astăzi, compatrioții noștri pot aplica pe site-ul mdcard.ru pentru a obține un card care oferă o gamă largă de servicii gratuite. Acestea includ asistență juridică pentru obținerea documentelor moldovenești, telefonie mobilă, telemedicină și acces la evenimente culturale pentru diaspora moldovenească. Proiectul este unul nou. Partenerii săi sunt operatorul de telefonie mobilă Sbermobile și una dintre cele mai mari companii de asigurări din Rusia – RESO.

GRIGORI COJOCARU, președintele comunității de afaceri a Centrului Cultural-Educațional al Moldovei în Rusia

Cea mai importantă problemă pe care o luăm în considerare este una care apare în cele mai neașteptate momente, și adesea vin întrebări legate de aceasta. Compatrioții noștri care doresc să fie înmormântați acasă. Foarte des apare problema când trebuie să colectăm ajutoare pentru a trimite o persoană acasă. Această problemă o rezolvăm prin programul nostru.

BORIS BOLDAREV, manager de produse DMS RESO- Garanția

În cadrul acestui proiect pentru cetățenii moldoveni, am stabilit o sumă de asigurare care ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile necesare. Suma asigurată pentru repatriere este de 500 de mii de ruble. Cu amănuntul nu oferim astfel de sume mari pentru repatriere. Acesta este un produs exclusiv, pe care îl lansăm împreună cu Centrul Cultural- Educațional al Moldovei.

Pentru locuitorii orașelor îndepărtate de capitala rusă, cardul este o adevărată descoperire. Oferă servicii de telemedicină cu medici din Moscova, disponibile 24/7. Un alt avantaj este telefonia mobilă nelimitată cu cei dragi și 30 de gigabytes de internet, suficienți pentru a păstra legătura cu rudele din Moldova.

PAVEL NIKIFOROV, director de comunicații Sbermobile

În prezent, nu este un secret că există un număr mare de escrocherii prin apeluri telefonice. În pachetul nostru avem un serviciu de păstrare, care oferă o protecție în trei niveluri pentru toți clienții Sbermobile. Este, așadar, un lucru bun atât pentru tineri, cât și pentru persoanele mai în vârstă, care deseori devin victime a acestor situații.

Cardurile vor putea fi obținute în 17 orașe rusești, unde sunt deschise birouri ale Centrului Cultural-Educațional al Moldovei în Rusia. Pe lângă Moscova și Sankt Petersburg, acestea includ Iaroslavl, Lipețk, Riazan, Nijni Novgorod și alte localități. Chiar și din regiunile unde nu există birouri, vor fi acceptate cererile diasporei moldovenești. Este important să se adune 100 de persoane care doresc să se alăture noului proiect de sprijin pentru moldovenii din Rusia, despre care, apropo, autoritățile din Moldova aproape că nu- și mai amintesc.

OLGA VARVUS, ambasador al programului „Cardul cetățeanului Republicii Moldova în Federația Rusă”

În prezent, autoritățile Republicii Moldova par să fi întors spatele propriilor cetățeni. Nu există nici măcar sprijin, pur și simplu nu sunt conectați cu patria. + montaj 24.40 Nu putem zbura când vrem. Costă o avere. Mama mea este acolo și nu pot să-i trimit bani sau să o susțin. Ne confruntăm cu obstacole importante. Vrem să fim împreună. De ce limba rusă este interzisă acolo? Este foarte trist.

Primii beneficiari ai „Cardului cetățeanului Republicii Moldova în Federația Rusă” au fost părinții cu mulți copii și studenții, care au cea mai mare nevoie de sprijin.

INGA ANOHINA, beneficiar al cardului

Cel mai important lucru pentru mine este medicina, faptul că pot contacta medicii 24/7. Este un aspect important. Sunt foarte fericită că am fost una dintre primele care a primit acest card și îl țin acum în mâini.

DMITRI GARABA, beneficiar al cardului

Acest card a devenit un simbol al consolidării compatrioților noștri. Îl voi recomanda tuturor. Ar fi păcat să nu profite de această oportunitate oferită.

Centrul Cultural-Educațional al Republicii Moldova în Rusia, care a lansat acest proiect, este o organizație relativ tânără, înființată în decembrie anul trecut pentru a consolida relațiile moldo- ruse, pentru a păstra identitatea și cultura moldovenească și pentru a sprijini cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Rusia. În parteneriat cu Asociația Eurasia, derulează diverse proiecte de sprijin real pentru compatrioții noștri, care constituie diaspora moldovenească din Rusia.

ELENA BULHAC, președinte al Centrului Public al Centrului Cultural-Educațional al Moldovei în Rusia

În birourile publice de primire vin cetățenii noștri din Republica Moldova. Ei solicită ajutor pentru documente, recuperare, asistență umanitară, angajare. În timp, aceste birouri au devenit un punct de atracție pentru compatrioții noștri, unde se întâlnesc, discută și reînvie cultura și tradițiile Republicii Moldova. Desigur, ne străduim să unim poporul nostru.

Cardul „Cetățeanului Republicii Moldova în Federația Rusă” va fi emis începând cu 7 octombrie. Vor putea să-l obțină persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care dețin pașapoarte moldovenești sau transnistrene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE