12.7 C
Chișinău

Ciupercile otrăvitoare, care au dus deja la victime fatale în Moldova, rămân în vânzare liberă. Ce a reușit Canal 5 să afle împreună cu experții

După ciclonul Boris de acum două săptămâni, pădurile din Republica Moldova s-au umplut de ciuperci. Cei pasionați au dat buzna la culesul acestora, pe care le vând apoi pe marginea drumurilor. Atenţie maximă însă la ce cumpărăm, deoarece riscul de intoxicaţie e destul de mare. Echipa Canal 5 a mers, împreună cu un medic specialist, în Codri, pentru a verifica ce au scos oamenii de vânzare și cât de comestibile sunt ciupercile. Vânzătorii însă nu s-au prea bucurat de așa inspecție.

La ce preț sunt? – Nici nu vă spun la ce preț, duce-ți-vă vă rog de – Dar dvs știți ce vindeți, ce anume vindeți știți? – Știu, normal că știu, voi vă știți lucrul dvs. Nu mă filma te rog frumos că am să zic acum vreo prostie. – Cum se numesc aceste ciuperci? – Pleacă, te rog frumos de aici că am să-ți spun eu…- Am înțeles că oamenii se otrăvesc de la ciupercile acestea. – Da, vrei și tu să te otrăvești. – Nu, noi doar întrebăm. – Hai te rog poate te otrăvești și pe tine, nu vrei? – Dar de ce vorbiți așa cu noi? – Că așa vreau eu. – Dar dvs le vindeți, să ne spuneți la cer preț. – Eu răspund de ce vând, dar nu vreau să spun. – Dar dvs știți ce ciuperci sunt? Cum se numesc? – Ele nu sunt bune? – Ele sunt otrăvitoare- Sunteți sigură? – Sigur, 100%. – Dvs ce spune-ți?

În apărarea vânzătoarei a sărit o altă femeie care tot stă cu marfa la marginea drumului. Doamna ne-a spus că bureții sunt buni. Ce-i drept, specialistul a găsit într-o găleată ciuperci suspecte.

– De ce vii tu aici și filmezi? – Noi am vrut să vedem la ce preț. – Vrei să mănânci ciuperci? – Da. – Mănâncă. – Nu, că îmi este frică că am înțeles, doamna a zis că sunt otrăvitoare. – Nu mai sunt otrăvitoare. – Dvs sunteți sigură? Am înțeles că oamenii se otrăvesc…- Oamenii se otrăvesc singuri și de aceea se otrăvesc. – Dar dvs sunteți sigură că ciupercile sunt bune? – Da, eu mănânc și copii mei și noi ce mâncăm aceea vindem. – Doamna zice că nu sunt otrăvitoare. – Puteți să gustați o bucată, e dulce. – Acestea sunt otrăvitoare. – Nu mai este otrăvitoare, aceasta este ciupearcă dulce.

– Anume de la aceste ciuperci, spitalele sunt pline și „Toma Ciorba” și „Sfânta Treime”. – Cineva le- a cules și a abăgat alte ciuperci printre acestea că sunt asemănătoare și cred că a mâncat de celelalte. – Deci, dvs spuneți că sunt bune? – Da.

Exact în acel moment am zărit și un cumpărător. Bărbatul habar nu avea ce procură, iar după sfatul specialistului acesta a întors ciupercile înapoi.

– Habar nu am, eu le-am văzut, mi-au plăcut și de asta le-am cumpărat. – Ce anume ați cumpărat aici? – Ciuperci Russula, probabil. – Tot sunt Entoloma sinuatum otrăvitoare. – Poftim? – Entoloma sinuatum, puteți să vă uitați pe Google și o să vedeți. – Acestea sunt otrăvitoare? – Da, tare otrăvitoare. – Ce o să faceți acum, întoarceți aceste ciuperci? – Da, le întorc înapoi dacă le primesc că dacă nu… – Dar mergeți la risc când procurați ciuperci…- 100%. – Vă mulțumesc, sunteți specialist? – Da. – Super, ați cumpărat și dvs? – Am cumpărat otrăvitoare pentru a nu se otrăvi nimeni. – Dar anunțați poate oamenii aceștia tot nu știu pentru că răspândesc probabil ceva ce nu cunosc.

Medicul care ne-a însoțit a subliniat faptul că nu ar trebui să ne conducem după mituri pentru a determina siguranța consumului de ciuperci.

– Nu este niciun semn care să ne ajute să deosebim dacă ciupearca este comestibilă sau nu. – Sunt câteva mituri periculoase, de exemplu, se spune că dacă fierbem ciupercile cu ceapă, atunci dacă ele sunt otrăvitoare, ceapa capătă o culoare închisă, dar asta nu este deloc adevărat, pentru că, în cazul celor mai otrăvitoare ciuperci, de exemplu, dacă vorbim de buretele viperei, ceapa nu se întunecă la culoare.

Pentru a afla dacă au fost înregistrate adresări ale pacienților cu intoxicații acute cu ciuperci și cât de periculos este consumul de ciuperci otrăvitoare ne-am adresat la șeful clinicii de Anesteziologie și Reanimatologie Nr.2.

ALEXANDR CORNOGOLUB,

– În perioada 27-29 septembrie, au fost înregistrate 21 de adresări ale pacienților cu intoxicații acute cu ciuperci, dintre care opt au fost spitalizați în secția de terapie intensivă în stare gravă. Acești pacienți au necesitat de o terapie intensivășef secție Anesteziologie și Reanimatologie Nr.2, spitalul „Sfânta treime” complexă, care a servit drept contracararea acelor dereglări a substanțelor toxice emanate de către ciuperci.

Specialistul îndeamnă cetățenii să fie atențiși să ia în calcul de unde și de la cine cumpără ciupercile.

ALEXANDR CORNOGOLUB, șef secție

Anesteziologie și Reanimatologie Nr.2, spitalul „Sfânta treime”  – De a interzice categoric procurarea ciupercilor de pe străzi, deci în locuri neautorizate și chiar culegerea ciupercilor în pădure dacă nu le cunosc. – Deci, au fost cazuri și de deces, mulțumim Domnului, că toți pacienții aflați în terapie intensivă au supraviețuit. Însă au suportat un stres evident a întreg organismului pacientului.

Am vrut sa aflăm opinia autorităților cu privire la fenomenul vânzării neautorizate de ciuperci. Poliția nu ne-a răspuns la apeluri, iar ANSA ne-a declarat că va reveni mai târziu și s-a limitat la a posta un comunicat cu recomandări.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE