10.5 C
Chișinău

Statistica îngrijorătoare: Peste 600.000 de moldoveni au depășit vârsta de 60 de ani și trăiesc din pensie

Populația Republicii Moldova îmbătrânește în ritm accelerat, iar în prezent, mai mult de o pătrime dintre cetățenii țării noastre o constituie oamenii în vârstă. Potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică, publicat cu ocazia Zilei internaționale a vârstnicilor, care este marcată anual la 1 octombrie, la începutul anului 2024, în Moldova locuiau peste 600 de mii de persoane care au împlinit vârsta de 60 ani, iar asta este puțin peste 25% din totalul populației.

Dintre aceștia, aproximativ 370 de mii de persoane, adică peste 60%, sunt femei. Fiecare a treia persoană are între 60 și 64 de ani,  totodată, circa 60 de mii de oameni – aproape 10% din populație o constituie persoanele care au depășit deja vârsta de 80 ani. La fel, datele arată că, în ultimii cinci ani a crescut numărul celor care au între 70-74 de ani.

Raportul prezentat de BNS mai arată că, mortalitatea bărbaților vârstnici depășește cea a femeilor.Principalele cauze de deces fiind bolile aparatului circulator și digestiv, intoxicațiile, traumatismele, tumorile, dar și bolile aparatului respirator.

Raportul BNS, mai arată că, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2024, numărul total al pensionarilor a constituit aproape 675 de mii. Femeile beneficiază de pensii medii pentru limită de vârstă mai mici cu circa 17% comparativ cu pensiile bărbaților. O pensionară a primit în medie 3.683 lei în anul trecut, iar un bărbat pensionar – 4.156 lei. Statistica evidențiază faptul că în jur de 24 la sută dintre pensionarii pentru limita de vârstă erau angajați la momentul stabilirii pensiei.

Statistica mai denotă o situație financiară mai bună în gospodăriile cu vârstnici din mediul urban, unde venitul mediu lunar este cu

1.500 de lei mai mare decât al vârstnicilor din sate, în schimb cheltuielile lunare ale celor din orașe sunt mai mari cu cel puțin o mie de lei. În raport se mai precizează că aproape 68% din venitul lunar al unui pensionar se cheltuie pe produse alimentare și servicii comunale și doar 5,5% – pentru sănătate.

Totuși, oriunde s-ar afla, persoanele în etate au ca sursă principală de venit prestațiile sociale, acestea constituind 55,4% din veniturile lunare ale gospodăriei, indică raportul pentru anul 2023. Datele oficiale mai arată că transferurile din afara țării au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor cu vârstnici în proporție de 6,2%. În ceea ce privește condițiile de trai, acestea sunt mai bune în mediul urban, unde vârstnicii au rețele de apă, canalizare și de încălzire.

În timp ce în sezonul rece vârstnicii din orașe dispun de încălzire centrală sau autonomă în proporție de peste 75%, în sate 91 la sută din bătrâni își încălzesc casa cu lemne și cărbuni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE