6.6 C
Chișinău

Prețurile energiei electrice în UE ar putea crește semnificativ. Octavian Calmîc: Acest lucru ar putea afecta și Moldova, care aspiră la integrarea europeană

Energia electrică în Franța s-ar putea scumpi până în 2026 cu 1000 de euro anual pe gospodărie. Prognoza a fost publicată de portalul de specialitate L’Energeek (Lenerjik). În articol se menţionează că această soartă o aşteaptă pe întreaga Europă, inclusiv datorită producției crescute de energie regenerabilă mai scumpă. Experții consideră că acest lucru poate afecta și țările candidate la aderare la UE, inclusiv Moldova.

Directorul interimar al întreprinderii de stat Energocom, Victor Bînzari, a declarat pentru Canal 5 că că atâta timp cât cumpărăm energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, tarifele în ţara noastră nu vor creşte.

VICTOR BÎNZARI, directorul interimar al întreprinderii de stat „Energocom”

La ora actuală noi putem confirma că prețurile care sunt în regiune nu vor contribui la modificarea tarifelor pentru energia electrică și se muncește pentru a prelungi contractul pentru anul 2025, pentru a avea aceleași condiții pentru cetățeni, care nu se influențeze asupra tarifului.

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei Octavian Calmîc consideră că majorarea prețului de achiziție al energiei electrice pentru Republica Moldova care tinde în UE, este inevitabilă. El a menționat că până în 2050 UE intenționează să crească ponderea energiei regenerabile la jumătate din consumul total.

OCTAVIAN CALMÎC, fostul ministru al Economiei

Având în vedere că aceste tehnologii sunt extrem de costisitoare și recuperarea lor are loc din contul prețurilor și tarifelor la energia electrică, este inevitabilă majorarea prețurilor la energia electrică nu doar în Franța, dar în toate țările europene și țările care sun în proces de integrare europeană, precum este şi RM, care s-a subscris la politicile europene de utilizare a resurselor regenerabile. Sigur că pentru RM aceste ținte sunt orientative, încă nu sunt obligatorii, dar, având de vedere că legislația care a fost adoptată la finele anului trecut se subscrie sub aceste obiective europene, este inevitabilă o influență a prețurilor și tarifelor la energia electrică din RM.

Riscul majorării tarifului, potrivit expertului, rămâne şi la achiziționarea energiei electrice de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, dacă gazul pentru producerea ei nu veni de la Gazprom.

OCTAVIAN CALMÎC, fostul ministru al Economiei

Având în vedere că această generare de energie electrică a Cuciurganului depinde de livrare de gazele naturale de către Gazprom spre RM prin teritoriul Ucrainei, care începând cu 1 ianuarie 2025, a declarat că acest tranzit va fi întrerupt, trebuie să ne așteptăm că Cuciurganul nu va fi în capacitatea de a mai livra energie electrică ieftină și atunci RM va fi nevoită să procure energia electrică la bursele internaționale precum a făcut-o în anul 2022, atunci când prețurile de achiziție și tarifele aplicate în RM pentru energia electrică au fost de peste 4,5 lei pe kWh/oră sau aproape de două ori mai scump decât sunt tarifele actuale.

Potrivit datelor Energocom, aproximativ 80 la sută din energia electrică este achiziționată în prezent de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană. Restul volumului este furnizat de centralele termice din Chișinău și Bălți, precum și de instalații de energie regenerabilă. O mică pondere vine de la centrala românească de la Cernavodă, unde, potrivit acordului, prețul este limitat, dar și din achizițiile de la bursa românească OPCOM, care se efectuează mai ales în orele de vârf. Astfel, oricât de mult ar trâmbița autoritățile moldovenești despre independența energetică față de Rusia, fără gazul rusesc Moldova nu va obţine nici gaz ieftin şi nici electricitate ieftină. Și având în vedere situația din UE, această problemă anual va deveni tot mai acută pentru noi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE