10.5 C
Chișinău

Maia Sandu prinsă cu minciuna, Vlad Filat : Moldova nu va putea interzice vânzarea terenurilor către străini după aderarea la UE

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, Moldova nu va putea interzice vânzarea terenurilor sale agricole către străini, așa cum spune Maia Sandu. Declarațiile au fost făcute de către fostul premier, Vlad Filat. Într-o postare pe pagina sa de facebook, acesta a scris că metodele și instrumentele folosite pentru manipularea acestui subiect depășesc limitele bunului simț.  ”Am decis să prezint situația în domeniul înstrăinării terenurilor agricole către străini, în țările membre a Uniunii Europene.

Așadar, Republica Moldova, în urma aderării la Uniunea Europeană, poate obține ca rezultat al procesului de negocieri următoarele derogări: termen de tranziție pentru implimentare, condiții de rezidență, condiții de utilizare a terenurilor și altele, dar nici într-un caz nu poate interzice achiziționarea terenurilor agricole de către străini, așa cum promite Maia Sandu”, a scris Filat.

”Am decis să prezint situația în domeniul înstrăinării terenurilor agricole către străini, în țările membre a Uniunii Europene. Așadar, Republica Moldova, în urma aderării la Uniunea Europeană poate obține ca rezultat al procesului de negocieri următoarele derogări: termen de tranziție pentru implimentare, condiții de rezidență, condiții de utilizare a terenurilor și altele, dar nici într-un caz nu poate interzice achiziționarea terenurilor agricole de către străini, așa cum promite  Maia Sandu”.

Totodată, politicianul a publicat și o analiză a regulilor din toate cele 27 de state europene care reglementează înstrăinarea terenurilor agricole. Astfel, în 16 țăr,i străinii pot cumpăra terenuri, în 9 țări există o perioadă de tranziție și doar în Malta sunt reguli stricte pentru achiziționare. Anterior, Maia Sandu și Dorin Recean au declarat că moldovenii își vor putea păstra pământurile și că nu se va negocia vreun subiect care contravine interesului național al Republicii Moldova. Precizăm că, și ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a anunțat recent că pământurile din țară ar putea fi vândute străinilor, după aderarea la UE. Problema achiziționării terenurilor de către cetățenii străini este unul dintre aspectele care vor fi discutate în cadrul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a anunțat oficialul.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE