Solicitări fără răspuns. Sindicatele din educație reînnoiesc apelul către autorități pentru creșterea salariilor profesorilor, având în vedere că cererile anterioare nu au primit răspuns. Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a trimis marți, 1 octombrie, o solicitare Guvernului pentru a modifica legislația privind salarizarea, astfel încât lefurile să fie corelate cu nivelul mediu pe economie.
IGOR ZUBCU, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova
Anul acesta, salariul chiar din cauza inflației și din cauza creșterii salariului mediu în comparație cu cel prognozat la începutul anului, salariul mediu în ramura educației și științei, reprezintă circa 76 de procente din salariul mediu pe economie care la moment este un pic peste 14 mii de lei. Ori noi considerăm că ramura respectivă este o ramură prioritară pentru Republica Moldova, din cauza că profesorii sunt temelia și viitorul practic al nostru și de calitatea educației, de calitatea învățământului depinde foarte mult calitatea zilei de mâine în Republica Moldova.
Igor Zubcu a menționat că, în urma cererilor anterioare adresate Ministerului Educației, sindicatele nu au obținut un răspuns clar, astfel că situația continuă să fie nerezolvată.
IGOR ZUBCU, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova
Suntem în negocieri, în consultări cu privire și la creșterea salariului lucrătorilor medicali, practic suntem în proces continuu. Totodată, noi împreună cu patronatele am înaintat către Guvern o solicitare de stabilire a salariului minim pentru anul 2025 în sumă de 6000 de lei, la moment este 5000 de lei, ceea ce ar însemna o creștere cu 20 de procente sau în valoare nominală cu o mie de lei.
Amintim că președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România s-a declarat șocat de nivelul scăzut al salariilor pe care le primesc profesorii din Moldova. Acesta afirma că, pentru comparație, leafa sa, de profesor de clase primare, este de 2000 de euro. El a precizat că a ajuns să fie remunerat datorită vechimii în muncă, a gradelor didactice, dar și după greva generală declanșată anul trecut în sistemul de învățământ din România, care a implicat
150.000 de profesori și încă 70.000 de cadre didactice și auxiliare. La noi însă, un profesor începător primește circa 10.000 de lei brut, iar unul cu experiență – până în 15.000 de lei. Recent, ministrul Educației și Cercetării a declarat că în anul acesta nu vor exista majorări de salarii pentru cadrele didactice, întrucât lefurile dascălilor au crescut de la 1 ianuarie 2024 și că următoarea majorare e planificată pentru anul viitor.