10.5 C
Chișinău

Flăcările au mistuit totul: Povestea emoționantă a familiei Rusu din satul Boșcana care are nevoie de ajutor

Tragedie fără margini într-o familie din satul Boșcana, raionul Criuleni. Ieri dimineața, casa lor a fost mistuită de flăcări, împreună cu toate lucrurile agonisite de o viață și banii pe care îi aveau în casă – 27 de mii de lei. Familia are patru copiii cu vârste de doi, patru, șase și 14 ani, iar soția este însărcinată cu al cincilea copil. Doi dintre minori au grad de dizabilitate, fiind bolnavi de la naștere.

Incendiul a izbucnit, ieri, dimineața în jurul orei nouă. Trei copii, de doi, patru și șase ani erau în casă, în timp ce mama era în bucătăria de vară. Unul dintre copii ar fi văzut cum iese fum de la o priză și i-a anunțat pe ceilalți. În acel moment, tatăl copiilor era la muncă, iar cel mai mare băiat – la școală.

ELENA RUSU, mama copiilor

„Copiii au ieșit afară și strigau mama, mama, și eu ies și întreb ce-i? Ei îmi arată, mama arde aici și plângeau”.

Elena spune că, în doar câteva secunde, a reușit să-i scoată pe toți afară, desculți și fără alte lucruri din casă.

ELENA RUSU, mama copiilor

„Am luat un furtun să ud, să nu scap flacăra, dar nu am putut pentru că explodau ferestrele.  Ne-a ars microunda, ne-a ars tot, frigiderul ne-a ars, mobilă, haine, tot ne-a ars.

„Am fugit cu fratele meu Mișa să scoatem copiii, dar deja cumătra Lenuța ședea cu copiii unde e mașina asta albă. Și am aruncat noi apă cu căldările, dar nu am dovedit, că a explodat acoperișul. 

În scurt timp, casa a fost cuprinsă de flăcări, iar fumul negru a fost văzut tocmai din satele vecine.

ARTIOM RUSU, tatăl copiilor

„Eram la serviciu și m-a sunat soția, și mi-a zis, vino, mai repede, acasă că ne arde casa.  Am alergat, am oprit o mașină, era un om din Hrușova, cu Opel Zafira Negru. Îți mulțumesc că m-ai ajutat, într-adevăr, lasă că o să ne întâlnim noi odată și odată. O să ajut și eu cu ce o să pot”.

ELENA RUSU, mama copiilor

“Vecinii au chemat ambulanța, le mulțumesc că ei au sărit în ajutor, să nu fi fost vecinii, nu știu ce aș fi făcut eu. Ei au sărit cu furtunul, dar apă nu era la robinet, era oprită de la arteziană. Nu era apă pe linie”.

Când a ajuns acasă nu a mai putut să salveze nimic, spune tatăl copiilor. Toată casa și toate lucrurile din locuință au fost făcute scrum. Haine, încălțăminte, mobilă, cărți, ghiozdane, jucării, totul a ars.

ARTIOM RUSU, tatăl copiilor

„Soția a avut niște bani care au ars acolo, și au ..-Câți? – 27 de mii de lei erau. Am avut “stencă” mare pentru copii și fiecare ușă, era hăinuțele la fată, hăinuțele la băiat, la asta care trebuia să se nască”

Astăzi, cu ochii în lacrimi, soții și-au încărcat lucrurile arse într-o remorcă și le-au aruncat la gunoi. Elena și Artiom au cumpărat casa în 2009. Era o casă bătrânească în care au făcut reparație, iar peste un an s-au mutat. Acum vor trebui să demoleze ce a mai rămas din pereți și să construiască o altă locuință.

ARTIOM RUSU, tatăl copiilor

„Aici mirosul acesta a intrat în pereții aceștia, în lut, că el e piatră cu pământ, și temelia, am mai cârpit-o eu, cât am avut posibilitate, cât am lucrat, zece ani, la Moscova”.

Acum familia se adăpostește, temporar, în casa părintească a lui Artiom, tot în Boșcana.

ARTIOM RUSU, tatăl copiilor

„Multă lume m-a sunat, care niște ferestre, au zis, că o să mă ajute și o să îmi dea, care o ușă, care niște „șifer”, dar chiar și la mâna a doua să fie”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că investighează cauzele care au declanșat incendiul. Între timp, oamenii de bună credință nu rămas indiferenți față de nenorocirea care s-a abătut asupra acestei familii. Astăzi, la poarta casei lor, am întâlnit multă lume, care a venit să le ofere o mână de ajutor.

„Toată lumea dă, Doamne, Doamne, eu aș răcni în gura mare… Când am auzit, am plâns eu singură, când știu cât trebuie la copii, eu cresc doi copii singuri. Mii jale de dânșii că sunt copii, tare mult suferă copiii, mă scuzați, dar mie îmi vine să mă bocesc în gura mare”.

„Am auzit că așa s-a întâmplat și zic că, hai să ajutăm și noi, măcar cu ce putem, că am și eu doi copii și, mă rog, ca fiecare om, trebuie să-i ajutăm, că e Doamne ferește, că în caz de foc nu e păzit nimeni”.

Toate persoanele care vor să ofere o mână de ajutor acestei familii pot suna la numerele de telefon, afișate pe ecran.

Sau pot transfera bani pe contul bancar, afișat pe ecran Moldinconbank

5574 8402 8338 8654

Artiom Rusu

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE