10.5 C
Chișinău

„Faceți cunoștință cu Omar!” Moldovenii pleacă să trăiască în Europa, iar în locul lor în țară acum lucrează migranți din India

Am ajuns să o vedem și pe asta! Din cauza emigrării aproape în masă din țară, angajatorii moldoveni sunt nevoiți să angajeze străini din țări chiar mai sărace decât a noastră! Chiar și pe cei care nu au deloc experiență și nu cunosc limba. Faceți cunoștință cu Omar! El a venit din statul indian Bengalul de Vest. Acolo, spune bărbatul, nu este de lucru sau salariul este prea mic, încât uneori nu ajunge nici pentru mâncare. Omar a ajuns în Moldova acum un an și jumătate. Ca mulți alții, el a apelat la ajutorul unei agenții de ocupare a forței de muncă. În ciuda dificultăților, Omar a obținut totuși o viză de muncă și a semnat un contract cu o firmă germană.


OMAR, migrant din India

„A trebuit să-mi părăsesc țara natală, la fel cum au făcut și părinții mei cu mulți ani în urmă. Am venit aici ca o persoană foarte săracă, în speranța că aș putea economisi ceva bani, apoi să mă întorc în țara mea și să încep o afacere proprie. Dar, din păcate, nu am avut noroc. Compania pentru care lucram nu ne-a plătit salariile timp de două luni și s-a închis.”

Timp de mai bine de un an, Omar a muncit pe un șantier de construcții. A învățat totul de la zero, deoarece nu avea nicio experiență în acest domeniu. În fiecare zi trebuia să care tone de nisip și ciment. Cu toate acestea, bărbatul nu s-a descurajat. El a spus că deși munca este grea, de dragul familiei sale ar face orice. (BENGL SNH: OMAR, migrant din India

„Am o familie, soția, fiul, părinții, toți trebuie hrăniți. Prima companie pentru care am lucrat îmi plătea 40.000 de rupii pe lună, aproximativ 400 de dolari, dar nu plăteau întotdeauna. Iar la noua companie lucrez de o lună și nu știu cât vom mai fi plătiți.”

Omar locuiește împreună cu compatrioții săi într-o casă mică de la periferia Chișinăului. În așa-numita baracă sunt șase camere, fiecare cu mai multe paturi suprapuse, lipite cu carton. Casa nu are apă caldă sau gaz.

„Aici gătim și mâncăm. Tot ce avem ne este donat de companie. Chiar acum gătesc orez.”

Anterior, aici au locuit mai mult de 25 de persoane din diferite părți ale Indiei. Fiecare dintre ei a venit în Moldova cu un singur scop – să își câștige existența.

„Acum am rămas 5. Ceilalți au plecat de acasă mai bine de o lună. Iar eu am rămas pentru că am o viață foarte grea, trebuie să stau aici pentru familia mea.”

„Acceptăm orice slujbă care ne poate aduce bani. Măcar avem ce să ducem acasă. Înainte lucram într-un magazin, descărcam marfă. Am o familie, părinți în vârstă, au nevoie de mâncare.”

Andrei, proprietarul casei, a spus echipei noastre de filmare că nu este prima dată când își închiriază casa noilor veniți.

ANDREI, proprietarul casei

„Viața i-a obligat, le este greu acolo, au venit aici să câștige bani. Așa cum pleacă ai noștri și ei au venit la noi în Moldova să câștige bani pentru familie.”

În curând, Omar și compatrioții săi se vor întoarce în țara lor de origine, în timp ce în țara noastră întreprinderile vor continua să dea faliment, iar afacerile să se închidă din cauza lipsei de specialiști tineri și experimentați. Și atâta timp cât autoritățile vor continua să atragă diaspora acasă cu promisiuni neonorate, oamenii vor continua să părăsească Moldova. Statisticile oficiale confirmă că migrația a crescut în timpul guvernării PAS! Potrivit unei analize IDIS Viitorul, peste 200.000 de moldoveni au emigrat în străinătate în ultimii patru ani, iar acesta este un număr record!

Peste 40 la sută dintre moldovenii care locuiesc peste hotare au între 30 și 44 de ani, iar estimările arată că, în 2030, numărul moldovenilor născuți peste hotare va fi mai mare decât al celor născuți în țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE