10.5 C
Chișinău

Energia electrică în Franța s-ar putea scumpi cu 1000 de euro. Același lucru se așteaptă în toată Europa. Există riscuri pentru Moldova în contextul creșterii tarifelor? | VIDEO

Energia electrică în Franța s-ar putea scumpi cu 1000 de euro. Uniunea Franceză a Electricității estimează că până în 2026 prețul ar putea creşte cu 900-1000 de euro anual pe gospodărie. Prognoza a fost publicată de portalul de specialitate L’Energeek (Lenerjik). În articol se menţionează că această soartă o aşteaptă pe întreaga Europă, inclusiv din cauza obiectivelor UE în materie de energie regenerabilă.

Directorul interimar al întreprinderii de stat Energocom, Victor Bînzari, a declarat pentru Canal 5 că în prezent nu sunt premise pentru creșterea tarifului la energie electrică în Republica Moldova și este prematur să se facă previziuni pentru anul 2026 pentru țara noastră.

VICTOR BÎNZARI, directorul interimar al întreprinderii de stat „Energocom”: La ora actuală noi putem confirma că prețurile care sunt în regiune nu vor contribui la modificarea tarifelor pentru energia electrică și se muncește pentru a prelungi contractul pentru anul 2025, pentru a avea aceleași condiții pentru cetățeni, care nu se influențeze asupra tarifului.

Potrivit lui Bînzari, aproximativ 80 la sută din energia electrică este achiziționată de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană.

Restul volumului este furnizat de centralele termice din Chișinău și Bălți, precum și de instalații de energie regenerabilă.

O mică pondere vine de la centrala românească de la Cernavodă, unde, potrivit acordului, prețul este limitat, dar și din achizițiile de la bursa românească OPCOM, care se efectuează mai ales în orele de vârf.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE