10.5 C
Chișinău

Critici dure la adresa guvernului: Congresul Comunităților Ruse denunță incitarea la ură împotriva vorbitorilor de rusă în Moldova

Congresul Comunităților Ruse din Republica Moldova atrage atenția asupra faptelor de discriminare, incitare la ură interetnică și insultare a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din țara noastră. Despre asta a declarat, într-o conferință de presă, președintele Congresului, Valerii Klimenko.

VALERI KLIMENKO, președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova

Compatrioții ruși zilnic se confruntă cu jigniri, minciuni și amenințări. Din motive inventate reprezentanții noștri sunt lipsiți de dreptul de a fi aleși în structurile puterii, sunt aruncați în închisoare, le sunt impuse sancțiuni și inițiate dosare penale. S-a ajuns în punctul în care susținătorii președintelui Maia Sandu îndeamnă public, citez, „să dea cu piatra în cap”, citat încheiat, celor care nu împărtășesc politicile interne și externe ale partidului de guvernământ PAS și şefului statului.

Valeri Klimenko a acuzat de rusofobie și incitare la ură etnică mai mulți reprezentanți ai presei proguvernamentale și politicieni, inclusiv președintele Legislativului Igor Grosu, deputatul Oazu Nantoi și ministrul Afacerilor Externe Mihai Popşoi. Niciunul dintre cei enumerați nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Klimenko. În numele Congresului Comunităților Ruse din Moldova, Klimenko a apelat la conducerea Federației Ruse să-și protejeze cetățenii din Moldova de rusofobie. Așa cum a subliniat

Klimenko, „apelurile adresate autorităților de aplicare a legii pentru a trage la răspundere provocatorii, extremiștii și criminalii nu dau niciun rezultat”. Amintim că recent, deputatul Nantoi a declarat în cadrul emisiunii Jurnal TV că ar dori să deschidă o închisoare specială pentru politicienii moldoveni care vizitează Rusia.

De asemenea, el i-a numit pe moldovenii care nu susțin viziunea politică a partidului „Acțiune și Solidaritate” „boi și vaci încălțate”, iar pe dansatoarele de la JOC care au participat la forumul din Sankt- Petersburg „prostituate”, ceea ce a provocat o reacție negativă puternică în societate. Totuși, poliția nu a găsit nicio încălcare în declarațiile lui Nantoi, deși, conform legii, incitarea la ură interetnică atrage răspundere penală. În mai 2023, președintele parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat nemulțumirea că locuitorii Găgăuziei vorbesc în limba rusă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE