10.5 C
Chișinău

Bătrânii moldoveni și lupta pentru hrană: povești din piețele de vechituri

Chiar și pe vremea rece, care s-a așternut cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, pensionarii sunt nevoiți să iasă în piețele improvizate de vechituri pentru a vinde măcar ceva din bunurile lor și a câștiga astfel pentru pâine. Nu au altă opțiune, au recunoscut cu amărăciune bătrânii.

Care vânzare! Ca întotdeauna, câștigăm bănuți. 20, 30, 50 de lei – până la 100, la o pensie de 2000… Credeţi că putem supraviețui. De asta stăm, ce nu ne ajunge.

Despre asta vorbesc și pensionarii care vând produse de casă și lucruri făcute cu mâinile lor; motivul, spun majoritatea, este același – nu au cu ce trăi.

Nu ajunge. Dar n-ai ce face… Iată așa lucrez.  Voi munci cât voi putea, cât îmi va permite sănătatea. Ce să fac… Lucrez așa. Mă doare piciorul, dar lucrez.

Majoritatea bătrânilor moldoveni trăiesc în sărăcie, spun interlocutorii noștri. Chiar și cei cu un stagiu mare de muncă primesc o pensie pe care nu pot supraviețui. Copiii și nepoții nu pot ajuta întotdeauna, așa cum au și ei suficiente probleme.

Nici într-un caz, doar câțiva și guvernanți și șefii de întreprinderi, dar omul de rând – nu. Îi greu, foarte greu, nici nu vă închipuiți cât de greu trăiesc persoanele în vârstă.

Cum poti sa traieşti normal cu o pensie de 2000 mii şi cu asemenea preţuri? Scuzaţi-mă, dar….. – De ce? – Trebuie să întrebaţi Guvernul de ce.

Care viaţă normală! Sunt unii care „trăiesc puțin”, dar în mare parte toată lumea supraviețuiește. – De ce? – Din cauza sărăciei. Văd cum bătrânii vin la coșul de gunoi și beau sucul care a fost aruncat și caută pâine. Deoarece conducerea este așa. 

– Aceasta este supraviețuire. – Lucraţi la 74 de ani? – Da, 75 degrabă. Pentru că nu-mi ajunge. Mi-a venit 3700 pentru încălzire! Cum să trăiești mai departe?

Am 84 de ani, am rămas fără serviciu doar de un an…

De ziua lor, unii pensionari au urat colegilor de generație schimbarea rapidă a puterii, pentru ca la conducerea țării să vină oameni care să înceapă să aibă grijă de ei. Alții spun că își doresc măcar cât de puțin să trăiască omenește, nu de azi pe mâine.

 Dacă ne-ar majora pensiile măcar puțin, am trăi mai bine.  Se întâmplă pentru că nu dau pensii decente, Sandu se asigură doar pe sine. Ar trebui să trăiască măcar o zi cu pensia noastră, măcar o zi, ca să vadă cum ne este nouă.  Să nu fie aleasă, să se voteze împotrivă. – De ce? – Pentru că lucrează doar pentru ea și pentru oamenii ei.

Ce pot să doresc? Sănătate, putere, răbdare, să roage domnului să fie pace și să nu fie război. Să aleagă un președinte care să fie de nădejde. Să fie viața mai ușoară mai ales la persoanele în vârstă, pensionerii.  Pensia este foarte mică să se poate descurca și este foarte greu de trăit. Tot tineretul pleacă din Moldova, pleacă toți în Europa. Înrt-un cuvânt este tare greu să trăiești în Republica Moldova. 

Trebuie schimbată guvernarea. Avem nevoie de o conduc ere care să nu fure.

Amintim că, în 2024, pensia minimă cu stagiul complet de cotizare este de 2777 lei. În programul său electoral, PAS a promis că pensiile pentru toți vor fi de cel puțin 2000 lei. Până la urmă, de o astfel de creștere a beneficiat doar o categorie restrânsă de vârstnici. În medie, pensiile au crescut cu doar 200 lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE