10.5 C
Chișinău

ANSA a luat la verificat blocurile alimentare din școli și grădinițe. Ce nereguli a depistat

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat controale în blocurilor alimentare din instituțiile de învățământ general. Controalele au avut loc în perioada 13 august – 20 septembrie, ne informează reprezentanții ANSA, citați de Deschide.MD.

Potrivit lor, au fost verificate blocurile alimentare și depozitele pentru păstrarea produselor alimentare din școli și licee. Inspectorii au atras atenția asupra cerințelor de siguranță a alimentelor și de igienă a spațiilor, dotarea blocurilor alimentare cu facilități și echipamente destinate pentru prepararea și servirea mesei.

Astfel, au fost verificate 2298 de blocuri alimentare, dintre care: 1187 din cadrul instituțiilor de educație timpurie și 1111 din cadrul instituțiilor de învățământ primar, școlar, gimnazial, liceal.

În urma controalelor efectuate, s-au constatat o serie de neconformități:

desfăşurarea activităţii în spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor;
nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
nerespectarea condițiilor de depozitare;
depășirea indicilor microbiologici la probele de apă;
nerespectarea condițiilor de depozitare;
unele spații de producere și depozitare a produselor alimentare sunt învechite și necesită reparație cosmetică sau capitală;
utilajul tehnologic și inventarul de lucru din unele blocuri alimentare erau uzate și necesitau a fi schimbate;
lipsa instruirii igienice a personalului care manipulează produsele alimentare.
În rezultat, s-au întocmit prescripții privind remedierea neconformităților depistate și stabilirea termenelor de înlăturare a neajunsurilor, cu efectuarea ulterioară a recontroalelor.

Aceste controale vin pe fundalul unui scandal legat de o intoxicație în masă la Liceul „Aristotel”, când 65 de elevi și un angajat al instituției au prezentat semne clinice de boală, iar 20 de elevi au nimerit în spital. Inițial se discuta despre o toxiinfecție alimentară în masă, după care s-a discutat și despre o infecție virală.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE