10.5 C
Chișinău

Alexei Lungu acuză PAS de ștergerea identității moldovenești din Constituție și din viață

Partidul „Acțiune și Solidaritate” va distruge identitatea moldovenească. De aceasta sunt convinși reprezentanții partidului „Șansă”. Liderul formațiunii politice, Alexei Lungu, a amintit că PAS a schimbat deja denumirea limbii de stat, modificând articolul corespunzător din Constituție. Urmează și mai mult.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „ȘANSĂ”, suspendat de CEC

„Este … țara

„Sarcina noastră, ca politicieni și ca societate, a fiecăruia dintre noi, este să luptăm pentru valorile noastre, pentru limba noastră moldovenească și pentru identitatea noastră! Republica Moldova are o istorie care a început recent, acum 30 de ani, dar istoria poporului nostru durează de mult timp. Încă din vremea lui Ștefan a apărut mândria națională de a fi moldovean și de a vorbi limba moldovenească. Stimați cetățeni, fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze și să înceapă să cultive în generațiile viitoare identitatea moldovenească și valorile noastre moldovenești. Tot ce se întâmplă astăzi nu este altceva decât ștergerea identității noastre de pe harta lumii. Trebuie să luptăm împreună cu demnitate pentru tot ce este moldovenesc și pe 20 octombrie să spunem: „Nu” acestor criminali care încearcă să înlocuiască limba noastră, identitatea noastră și țara noastră.”

Fosta candidată la primăria Chișinău, Cristina Vulpe, a atras atenția asupra stării deplorabile a obiectivelor culturale. Nu întâmplător, briefingul de astăzi a fost organizat de reprezentanții partidului „Șansă” în fața clădirii Filarmonicii Naționale, distrusă în urma unui incendiu acum 4 ani și care încă rămâne în ruine.

CRISTINA VULPE, fostă candidată la primăria Chișinău

„Astăzi … mai departe

„Noi pledăm pentru păstrarea tradițiilor noastre moldovenești, a sărbătorilor poporului nostru multinațional, moștenite de la strămoșii noștri și pe care trebuie să le transmitem urmașilor noștri ca adevărate valori naționale!

„Noi … pământului nostru

Astăzi suntem martori cum ambasadorul UE, Mažeiks, spune deschis că și pământul moldovenesc poate fi vândut străinilor, că această condiție va fi discutată în cadrul aderării la UE. Adică, pământurile noastre vor putea fi cumpărate de străini. Așadar, vom rămâne fără pământ, fără valori, fără cultură. De aceea, facem apel să spunem „NU!” la referendum. Astfel ne vom păstra tradițiile și valorile!”

Amintim că Parlamentul Bulgariei, țară membră a UE, dorind să păstreze valorile tradiționale pentru poporul bulgar, a aprobat pe 8 august 2024 interdicția „propagandei LGBT” în școli. Consiliul Europei a cerut Sofiei să renunțe imediat la modificările corespunzătoare din legea educației. O situație similară a avut loc în Georgia, care este, de asemenea, candidată la aderarea la UE, la fel ca Moldova.

Parlamentul de la Tbilisi a interzis persoanelor LGBT să se căsătorească și să adopte copii, să efectueze operații de schimbare de sex și să-și schimbe marcajul de gen în documente, precum și să vorbească despre LGBT+ în școli și în mass-media. Modificările au fost criticate dur în Uniunea Europeană, fiind considerate discriminatorii și care subminează calea europeană a Georgiei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE