Viața i-a dictat Ninei Catrinescu o soartă dură. Acum cinci ani, singurul său băiat și nora sa, au decedat într-un groaznic accident rutier. Și pentru că nenorocirile s-au ținut lanț de ea, peste doi ani de la tragedie, i-a decedat și soțul. Nepoți nu are, pentru că fiul și nora, nu au avut copii. Acum, doamna Nina spune că este singură pe lume.
NINA CATRINESCU, pensionară: „Acum cinci ani, eu îi așteptam înainte de Crăciun, el iubea colivă cu mac și cu stafide, eu i-am așteptat și ei nu au venit. Și în seara ceea s-a întâmplat o nenorocire. Erau patru, trei și-au pierdut viața. La înmormântare am făcut AVC, nu am simțit nimic”.
„După moartea fiului, toate ceasurile s-au oprit. Iar la acest ceas, acele chiar au căzut, iar eu așa și l-am lăsat. Vedeți?!”
Femeia spune că are o pensie care nu-i ajunge pentru nimic. Economisește pe multe lucruri care sunt elementare pentru viață, cum ar fi apa și mâncarea. Dar, dincolo de toate problemele, pensionara este optimistă și ne-a făcut să zâmbim cu glumele sale.
NINA CATRINESCU, pensionară: „Eu am o pensie foarte mare, 2400. Asta e pensie mare, fiiculițo? Dacă sincer nu, vreau să plâng. Nu ajunge. Totul e scump. În policlinică, nu dau pastile scumpe. Nici pe cele care costă 18 lei, nu dau”.
Tot ce o ține în viață pe doamna Nina este amintirea despre fiu, noră și soț, dar și simțul umorului.
NINA CATRINESCU, pensionară: „Eu am frigiderul plin, să trageți cu ochiul, aș vrea să vedeți. Am și găini, și cocoși, și curcani. Ar fi bine dacă aș avea struguri, un harbuz. Am frigiderul plin, ia uitați în frigiderul meu. Haideți să vedem…”
Și tot glumind, doamna Nina zice că are atât de multe produse cumpărate, din pensie, că îi ajunge să se împartă și cu președintele Maia Sandu.
„Am un sac cu cartofi, sunt asigurată. Asta să nu tăiați, ne-am înțeles. Și ceapă am, trei kilograme. Pot să-i dau un kilogram, o bucată”. Vreau să vă zic că nu ne ajunge și la noi nimeni nu se gândește, și nu trebuim nimănui. Avem nevoie de fructe și legume. Totul e scump. Strugurii sunt atât de scumpi”.
Pensionara folosește apă cu economie, ca să-i ajungă bani să achite facturile.
„Aici e baia mea, excelent. Vă invit și pe dumneavoastră. Mă așez aici, pun picioarele în lighean, iată căușul, torn, mă spăl, și apoi picioarele, le spăl. Eu aș vrea să știu, mama Maiei Sandu tot așa face duș ca și noi? Să nu tăiați asta, vă rog, lăsați să asculte”.
”Iar aici am un duș mare, vă rog intrați! Iată acesta este al doilea duș, are cinci litri, îl umplu cu apă. Cu căușul torn deasupra, săpunesc, mă clătesc și sunt “Regina Margo” sau de la „morgă”, nu știu”.
„Nu fac baie pentru ca să nu cheltui mult pe apă, o să am mult de plătit, cum să plătesc, pensia e mică”.
Rugată să caracterizeze pe scurt viața unui pensionar din Republica Moldova, pensionara ne-a spus…
NINA CATRINESCU, pensionară: „Dezgustător. Toți merg șchiopătând în cârje, după AVC, după infarct”.
La începutul lunii ianuarie, curent, la Casa Naţională de Asigurări Sociale, erau înregistraţi 674 800 de pensionari. Potrivit CNAS, oficial, pensia medie este de aproape 3.676 de lei, deși foarte mulți bătrâni primesc mai puțin de o mie de lei pe lună.
Și asta pentru că, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, multe fabrici, organizații au fost închise, iar oamenii au rămas fără un loc de muncă. În aceste condiții, ei nu au acumulat stagiul de muncă pentru a primi, cât de cât, o pensie pentru vechime în muncă, și primesc pensie o mizeră pentru limita de vârstă.