12.2 C
Chișinău

Părinții Solidari revin cu problema colectărilor în instituțiile de învățământ și critică inițiativa ministrului Dan Perciun de a legaliza fondurile școlare

Se apropie Ziua Profesorului și deci colectarea de bani pentru cadouri. Deși se vorbește de ani buni despre necesitatea combaterii fenomenului, acesta există până în prezent. Nimeni nici acum nu face nimic pentru a-l lichida, spune activistul civic, Ala Revenco. Mai mult, adaugă ea, schema informală este acceptată tacit de toate părțile implicate în procesul educațional. Mulți părinți s- ar opune, dar nu o fac pentru a nu le crea probleme copiilor, mai ales că nu au nicio susținere din partea autorităților, mai spune directorul executiv al Asociației Obștești ”Părinți Solidari”.

ALA REVENCO, director executiv al Asociației Obștești ”Părinți Solidari”

Astfel de donații deloc nu prea sunt benevole, fie că sunt impuse de situația de instituții, fie că de frica pentru bunăstarea atât pentru psihica psihologică și reușita copilului, fie că părinții se tem de anumite repercursiuni și nu vor să intre în conflict, dar noi știm cu toții și chiar dacă mergem la autorități, autoritățile dau vina pe ceilalți părinți. ”Păi asta părinții strâng”. Spuneți vă rog, cum pot părinții să strângă și să facă careva intervenții în instituția de învățământ fără ca managerul și administația acestei instituții să cunoască? De exemplu, dacă se face reparație într-o clasă, oare managerul nu cunoște că această reparație s-a efectuat? Oare el nu-și pune întrebarea, din care bani se fac aceste reparații, dacă la noi este interzis, avem ordin de interzicere a colectărilor ilegale sub orice pretext?

Ala Revenco a subliniat că, deși problema colectării ilegale a banilor este frecvent discutată, autoritățile o tratează superficial, iar măsurile luate nu sunt eficiente. Ea a declarat despre asta cu referire la modificările Codului Contravențional, ce permit sancționarea părinților doar pentru colectarea banilor pentru remunerări, nu și pentru alte necesități școlare. În plus, noul sistem de plăți electronice, deși legal, nu abordează practicile ilegale existente, a explicat Revenco.

ALA REVENCO, director executiv al Asociației Obștești ”Părinți Solidari

Avem taxele informale, care sunt total ilegale, avem asociațiile de părinți care sunt cumva legale, dar sunt puțin controlabile și vom avea și un instrument care este transparent controlabil, încadrat într- un cadru legal, dar care doar va fi un al treilea instrument. Doar aceste două politici nicidecum nu pot opri, de fapt ceea ce se întâmplă în instituții. Asta demonstrează că autoritățile nu sunt interesate de a opri acest flux de bani informali în educație, fiindcă sunt prea multe persoane interesate de a avea acces la acești bani fie în interesul instituției, fie în interesul personal, dar nu se vrea să fie stopat fenomenul.

Evghenia Bordeianu, mamă a doi copii la grădiniță, afirmă că adunarea banilor în instituție este o practică obișnuită și, cu toate că a încercat să se opună, a fost hărțuită de părinți și manager.

Petițiile sale adresate autorităților pentru a schimba situația au rămas fără răspuns și nu au făcut decât să arate ineficiența instituțiilor statului.

EVGHENIA BORDEIANU, mamă a doi copii, membră a Asociației Obștești ”Părinți Solidari”

Săptămâna trecută managera grădiniței vine și îmi zice: ”doamna Eugenia, cât mai puteți să scrieți, nu v-ați săturat de atâta scris?”, nicio atitudine de către Direcție sau Minister nu a fost luată. În caz că eu scriu o solicitare sau o petiție la Direcție, am fost două săptămâni în urmă și la domnul șef de Direcție în audiență și dumnealui zice: ”ce, nu puteți ridica Regulamentul și consulta?”, da eu îl consult, eu l-am ridicat și eu vă sesizez că nu se respectă.

Direcția, atât, un răspuns concret la petiția mea nu mi-l dă. În caz că eu sesizez Ministerul, Ministerul îmi scrie, ”conform competenței, redirecționăm către Direcție și iarăși petiția mea este redirecționată către Direcție, și Direcția evident că nu a luat atitudine și nu a făcut nimic și de ani de zile noi avem aceeași situație.

Pentru a opri colectarea de bani, cel puțin, în ajunul Zilei Profesorului din acest an, Asociația „Părinți Solidari” a inițiat o petiție online adresată autorităților și prin care solicită un set de măsuri de combatere a acestor practici, inclusiv asigurarea unui program de finanțare adecvat pentru instituțiile de învățământ și crearea unei linii de raportare anonimă a cazurilor de colectare ilegală a fondurilor. Petiția a fost adresată Ministerului Educației, comisie parlamentare de profil, Centrului Național Anticorupție și Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE