12.2 C
Chișinău

Inundații devastatoare în România și Croația: Cod roșu de avertizare și evacuări masive

Ploile abundente au provocat inundații în România şi creşterea nivelului pe râul Prut. Meteorologii au declarat cod roșu în mai multe județe din țara vecină, iar porturile maritime au fost închise. Comitetul județean de urgență Galați a decis, duminică, evacuarea persoanelor care locuiesc în albia râurilor și în zonele cu potenţial risc de inundații, transmite Euronews.ro. Peste 6 mii de oameni au fost relocaţi, majoritatea din judetul Galaţi. În plus, până marți, mai multe orașe din România sunt sub cod galben de avertizare de ploi și vânt puternic. Luni au fost închise mai multe școli.

Furtuna le-a făcut probleme mari şi croaților. Potrivit Digi 24, în Zagreb străzile au fost acoperite de apă. Un copac de 20 de metri a fost rupt de rafalele puternice de vânt și a căzut peste un pieton care a ajuns la spital. Au fost zeci de mii de apeluri la numărul de urgență, oamenii cereau ajutor de la autorități.

Între timp, prima ninsoare a căzut în weekend, în România. Precipitațiile, care au marcat începutul sezonului rece în zonele montane, au fost înregistrate la Bâlea lac, în Poiana Brașov și în nordul Carpaților Orientali din țara vecină. Zăpada a acoperit Munții Făgăraș, atrăgând atât atenția turiștilor, cât și a localnicilor.

Până luni, la ora 10 dimineața, în Carpații Orientali și Meridionali, la o altitudine de peste 1.700 de metri, a fost în vigoare o avertizare cod galben de ninsori și vânt puternic. Stratul de zăpadă era de doi centimetri. Drumarii au scos tehnica de deszăpezire pe drumuri care au fost tratate cu antiderapant, inclusiv Autostrada Transfăgărășan, transmite Observatornews.ro.

Şi în Carpații ucraineni prima ninsoare a fost înregistrată în 30 septembrie. În zonele înalte sunt prognozate temperaturi de până la minus cinci grade. Pe Muntele Pop Ivan, unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Carpaților ucraineni, situat la granița regiunilor Ivano- Frankivsk și Transcarpatia, luni a fost ceață, vânt puternic și cinci grade sub zero. Despre asta a comunicat postul muntenegrean de căutare și salvare.

Duminică, la Paris, a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură a aerului în septembrie din ultimii 30 de ani – aproximativ plus șase grade. Ultima dată atât de frig în capitala Franței a fost în 1994, relatează Keraunos. Temperaturile din acest an au fost cu aproximativ 3 grade mai scăzute decât de obicei în această perioadă. Totuși, potrivit meteorologilor locali, de luni vremea se va încălzi, dar ploile vor reveni. Iar în 4 octombrie, se așteaptă din nou vreme rece.

Mulți experți spun că schimbările climatice vor provoca inundații tot mai frecvente și mai grave, iar Europa s-ar putea confrunta cu cea mai rece iarnă din ultimele decenii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE