În Moldova s-ar putea instala regimul totalitar? Pentru a-și menține majoritatea parlamentară și vectorul general de dezvoltare a țării, în viitorul apropiat, partidul de guvernământ va trebui să recurgă la curățarea câmpului politic de opoziție. Despre aceasta a vorbit deschis deputatul PAS Oazu Nantoi, într-un interviu pentru jurnalistul rus de opoziție Igor Iakovenko.
RUS OAZU NANTOI, deputat PAS
Unii dintre concetățenii noștri, inclusiv așa-zișii colegi din parlament, se comportă atât de rebel, atât de agresiv, atacă atât de deschis statalitatea Republicii Moldova… Atât de deschis „se închină” în fața Kremlinului, încât cred că va trebui să luăm unele măsuri pentru a curăța spectrul politic de acest tip de politicieni între ghilimele. Desigur, eu vorbesc despre măsuri groaznice, poate nepopulare, dar ideea este că opoziția e binevenită în orice stat democratic, însă „coloana a cincea” care îndeplinește ordinul de distrugere a statului este cu totul altceva.
Potrivit deputatului PAS, este necesar să se clarifice mai activ cu opoziția, intensificând lucrul asupra acelor dosare penale care se află în instanțele din Republica Moldova, în care liderii opoziției sunt acuzați de finanțare ilegală a activităților politice și asupra altor dosare care deja există sau vor apărea pe numele lor, în ciuda posibilelor reacții din societate.
OAZU NANTOI, deputat PAS
Trebuie doar să-i facem pe oameni să-și vină în fire și să înțeleagă că pluralismul de opinii și libertatea de exprimare a propriei poziții sunt sfinte, dar… a lucra pentru Kremlin, întru distrugerea statului este cu totul altceva.
Drept răspuns la aceste declarații ale deputatului PAS, unii experți politici au remarcat faptul că este „o nouă glumă de prost gust de-a lui Nantoi”, cunoscut pentru declarațiile sale provocatoare.
VICTOR JUC, politolog
Cred că acest lucru este imposibil, pentru că Republica Moldova este o țară democratică, deși cu o democrație slabă, perioada de tranziție încă nu s-a încheiat. Dar probabil că după aderarea la UE se va încheia. Probabil că domnul deputat a glumit.
Amintim că, la fel, nimeni dintre experții serioși, la un moment dat nu a putut să creadă că ar fi posibilă interzicerea partidelor politice prin intermediul Curții Constituționale și închiderea canalelor de televiziune prin Comisia Situații Excepționale, și mai ales prin Consiliul de Investiții, fără dovezi, proces sau anchetă.
Totuși, asta s-a întâmplat. De aceea, politologul Valentin Krîlov este sigur că nu este nici urmă de glumă în cuvintele lui Nantoi – totul este mai mult decât serios, având în vedere că acest lucru, potrivit lui, se înscrie perfect în conceptul de comportament al partidului de guvernământ din ultimii patru ani și, ținând cont de scăderea popularității PAS.
VALENTIN CRÎLOV, politolog
Cred că această situație nu-i prea convine partidului „Acțiune și Solidaritate” și ei continuă să acționeze așa cum au procedat în toți acești patru ani: închiderea posturilor de televiziune și radio, sugrumând, pe cât pot, în ciuda cerințelor constituționale, diverse instituții de pres, călcând peste drepturile constituționale ale cetățenilor privind accesul la informații, ignorând prevederea constituțională, conform căreia cenzura mass-mediei nu este permisă.
Potrivit politologului, este foarte posibil ca represiunile și restricțiile să fie masive, dar și țintite.
VALENTIN CRÎLOV, politolog
Sunt posibile, apropo, atât represiunile împotriva anumitor partide politice, cât și a anumitor personalități. ? 01:48 Prin urmare, admit posibilitatea oricăror măsuri restrictive, inclusiv acțiuni de natură represivă. ne putem aștepta la orice de la PAS! Și este păcat că partenerii noștri de dezvoltare închid ochii la toate acestea.
Precizăm că reprezentanții opoziției, în special,
Blocul „Victorie”, au semnalat în repetate rânduri presiuni politice din partea partidului de guvernământ, care, folosind resursele administrative, sub diverse pretexte, înlătură concurenții la viitoarele alegeri. Astfel, lui Vasile Bolea și Avelin Tabarcea nu li s-a permis să participe la scrutinul prezidențial. Partidul „Șansa” și partidului „Victorie” care face parte din blocul politic „Victorie” nu au fost înregistrarte în calitate de participanți la referendumul republican.
În același timp, când vine vorba despre partidul „Acțiune și Solidaritate”, Comisia Electorală Centrală dă dovadă de o abordare extrem de loială, ignorând numeroasele reclamații privind încălcările legislației electorale.