17.2 C
Chișinău

Declarațiile legate de vânzarea terenurilor către străini, făcute în plină campanie electorală de către Ambasadorul UE, au fost nelalocul lor? Cum au reacționat autoritățile? | VIDEO

Pământurile din Moldova ar putea fi vândute străinilor, după aderarea la UE. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks. Potrivit oficialului, problema vânzării terenurilor către cetățenii străini este unul dintre aspectele care vor fi discutate în cadrul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Un zvon răspândit că, integrarea în UE înseamnă că se va vinde pământul străinilor și această frică deja în unele localități. Ar trebui să se îngrijoreze moldovenii de acest lucru? -Bine, acest aspect urmează a fi discutat în cadrul negocierilor de aderare. Într-adevăr, în Uniunea Europeană este mișcarea liberă a capitalului, astfel încât orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Pe de altă parte, înțelegem că Republica Moldova este la moment un stat sărac și posibil că în acest domeniu Moldova va solicita o perioadă de tranziție. În mod normal nu aș încuraja acest lucru, pentru că perioada de tranziție are titlu de excepție și, prin definiție, excepțiile nu sunt ceva bun pentru un sistem de drept. Dar pe de altă parte, aici este loc pentru discuții. Și aș vrea, de asemenea, să subliniez că acesta ar putea fi un lucru pozitiv pentru țară. Văd multe sate abandonate sau cu foarte puțini locuitori și, desigur, dacă pământul în acele localități ar fi vândut străinilor, ar avea loc o activitate economică mai amplă în acele localități”.

Această declarație a provocat un mare impact și un val de critici pe rețelele sociale. După aceea, Maia Sandu și Dorin Recean s-au grăbit să-i liniștească pe locuitorii Moldovei. Aflată într-o vizită în Italia, șefa statului a declarat că moldovenii își vor putea păstra pământurile.
De cealaltă parte, președintele țării, Maia Sandu, fiind într-o vizită electorală în Italia, a negat informațiile, calificându-le ca niște minciuni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Am văzut o nouă sperietoare care se rostogolește, despre pământurile noastre. Vreau să spun foarte clar, integrarea Moldovei în UE nu prezintă niciun risc pentru pământurile noastre. Pământurile moldovenilor, vor rămâne ale moldovenilor. Așa au negociat și alte state, cele care asta și-au dorit atunci când au aderat la UE și așa vom face și noi. Întotdeauna, negociem pornind de la interesul suprem al cetățenilor. Dumneavoastră știți cel mai bine – proprietatea privată, dreptul la proprietate privată, la proprietatea asupra pământului sunt sfinte în Uniunea Europeană. Ele sunt protejate, nimeni nu vine să-ți confiște proprietatea privată sau pământul, nimeni nu vine să te impună să o vinzi”.

La rândul lui, prim-ministrul a dat asigurări că nu se va negocia vreun subiect care contravine interesului național al Republicii Moldova.

”Noi nu semnăm orbește documente, noi negociem ce e bine pentru țară. Și vom negocia ca pământurile noastre să nu fie vândute străinilor. În UE există numeroase state care și acum au restricții la vânzarea pământului către străini. La fel vom proceda și noi”, a menționat Recean.

Republica Moldova este țară candidată la integrarea în UE din iunie 2022. Pe 20 octombrie, moldovenii vor trebui să hotărască dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Proiectul de modificare a Legii Supreme introduce două alineate noi care fac astfel încât parcursul european al țării să nu poată fi deturnat. De asemenea, se declară integrarea în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic al țării și se propune un nou titlu constituțional dedicat acestui proces.

Aderarea la tratatele Uniunii Europene va fi realizată de Parlament prin lege organică, iar aceste tratate vor avea prioritate față de legislația internă.

Euroscepticii din țara noastră afirmă însă că referendumul trebuia organizat după finalizarea negocierilor de aderare, temerea lor fiind că, odată cu modificarea Constituției, tratativele cu cancelariile europene vor fi pur formale.

În plus, opoziția se teme că, în cadrul procesului de negociere, partea moldoveană, reprezentată de PAS și Maia Sandu, nu va lupta pentru interesele locuitorilor și ale mediului de afaceri din țară, dorind să facă pe plac partenerilor occidentali.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE