22.7 C
Chișinău

Scandalul Aeroportului Chișinău: Bloggerul Luchianiuc denunță noi dovezi în atribuirea spațiilor comerciale | VIDEO

Noi dezvăluiri de la bloggerul Eugeniu Luchianiuc, cel care afirma zilele trecute că a obținut o broșură a companiei franceze Lagardère, trimisă Agenției Proprietății Publice, și în baza căreia spune că au fost elaborate condițiile tehnice pentru licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău.

Acum, Luchianiuc declară că a obținut o scrisoare ce ar aparține tot Lagardère și în care firma franceză explică pe puncte cum trebuie să se desfășoare preluarea spațiilor comerciale de la aeroport.

Luchianiuc afirmă că scrisoarea solicită identificarea spațiilor neutilizate și întocmirea unui proces-verbal care să justifice închirierea acestora. El sugerează că, deși unele spații sunt utilizate și ar putea genera profit, acest lucru nu corespunde intereselor lui Andrei Spînu.

”După întocmirea procesului-verbal, consiliul de administrație al Aeroportului Chișinău are obligația de a trimite propunerea Agenției Proprietății Publice, iar Roman Cojuhari, șeful instituției, va confirma necesitatea închirierii și va enumera spațiile respective”, mai declară blogherul.Luchianiuc subliniază că discrepanțele dintre procesul-verbal și decizia finală nu ar trebui să ridice îngrijorări, menționând că au existat încercări anterioare de a corecta greșelile din licitațiile anterioare.

În ciuda instrucțiunilor din scrisoare, echipa lui Spînu a optat inițial pentru o licitație, dar, după eșecul primei runde, Guvernul a decis să acționeze altfel.

„Oamenii lui Andrei Spînu au mers pe licitație dar, după ce au văzut că primul sezon a eșuat lamentabil, în martie 2024, Guvernul, la rugămintea Ministrului Infrastructurii, și ce mai acolo, decide să schimbe legea și să prevadă negocieri directe în caz că eșuează licitația. Ceea ce, posibil, se va întâmpla marți, dacă cumva nu găsesc un concurent de formă așa cum au găsit prima dată”, scrie bloggerul.

Luchianiuc adaugă că documentele tenderului sugerează că mai multe persoane au fost obligate să semneze procese-verbale, iar comisiile de licitație s-au schimbat frecvent. Aceste aspecte ridică întrebări despre responsabilitatea finală și cine va fi implicat în eventualele dosare penale, afirmă bloggerul.

În încheiere, el exprimă o frustrare profundă față de lipsa de acțiune a Procuraturii Anticorupție în acest caz. „Eu nu știu de ce dovezi mai au nevoie cei de la Procuratura Anticorupție. Doar de să îmi dea o medalie la vară pentru ajutor în munca lor”, a conchis Luchianiuc.

O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale va avea loc pe 28 septembrie, fiind a treia încercare de schimbare a chiriașilor din zona Duty Free și alimentație publică. Licitațiile anterioare au fost anulate din cauza scandalurilor legate de compania Lagardère. Decizia a fost criticată de experți politici și societatea civilă, care l-a acuzat pe Andrei Spânu că ar sprijini interesele Lagardère, învinuiri pe care ministrul le-a respins. În legătură cu licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroport, Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE