29.2 C
Chișinău

O nouă restricție din partea TRM pentru reprezentanții opoziției? Televiziunea publică îi cere lui Usatîi să elimine din mesajul său propoziția legată de interzicerea propagandei LGBT în școli | VIDEO

O nouă restricție din partea Teleradio Moldova, în ce privește difuzarea spoturilor electorale ale reprezentanților opoziției. După ce instituția publică a refuzat să pună pe post videoclipul Partidului Comuniștilor, în care, în calitate de formațiune înregistrată în campania pentru referendumul din 20 octombrie, PCRM îndeamnă cetățeni să voteze „Nu” la plebiscit, de această dată a fost refuzată difuzarea la radio a spotului de prezentare a platformei electorale a lui, Renato Usatîi.

Candidatul formațiunii Partidul Nostru la funcția de președinte a anunțat, la una dintre întâlnirile sale cu oamenii că, în scrisoarea pe care a primit-o de la Teleradio Moldova” este indicat motivul refuzului, și anume – incitarea la discriminare. Usatîi a spus că cei de la Teleradio-Moldova îi cer să elimine din mesaj propoziția în care acesta spune nu va susține propaganda LGBT în instituțiile de învățământ”.

RENATO USATÎI, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova: Solicităm respectuos să fie exclusă sintagma „Eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli” din mesajul de promovare electorală. Teleradio Moldova își rezervă dreptul de a solicita CEC să se pronunțe dacă sintagma respectivă poate fi difuzată în cadrul programului. Eu nu înțeleg, oare aceștia de la Teleradio Moldova nu au copii?  Astăzi ei mie îmi anulează spotul pentru ora cinci și mă roagă să-l exclud, dar eu vă spun un lucru – mai repede se va exclude toată conducerea Republicii Moldova, decât eu o să-mi schimb poziția ce ține de interzicerea propagandei LGBT în școli”.

În reacție, instituția publică a audiovizualului a precizat, întrun comunicat publicat pe Facebook, că „TeleradioMoldova nu a anulat și nu a interzis difuzarea unui mesaj electoral al concurentului Renato Usatîi. În postare se face trimitere la Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile massmedia, care prevede că „în programele cu caracter electoral este interzisă incitarea la discriminare”. În plus, având în vedere că acest subiect a fost folosit în trecut în scop de manipulare, dezinformare și de promovare a știrilor false, TRM i-a solicitat respectuos concurentului electoral în cauză să elimine sintagma respectivă din mesaj, se spune în comunicat.

Renato Usatîi a declarat că decizia conducerii TeleradioMoldova va fi contestată la Curtea de Apel și a mai precizat că este nedumerit de motivul invocat de conducerea companiei.

Amintim că recent, compania publică a radioteleviziunii a refuzat difuzarea videoclipului Partidul Comunișilor, prin care formațiunea face apel la cetățeni să voteze „Nu” la referendum. Reprezentanții PCRM au declarat atunci că nu au primit vreo scrisoare, în care să le fie exlicat motivul. Aceștia au organizat o acțiune de protest, în fața clădirii televiziunii publice naționale din Chișinău, cerând încetarea cenzurii în raport cu formațiunile de opoziție.

Precizăm că, Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, furnizorii de servicii media naționali, ale căror declarații ale politicii editoriale au fost aprobate de Consiliul Audiovizualului, prevede acordarea partidelor politice, blocurilor electorale și candidaților independenți înregistrați în calitate de concurenți electorali sau participanți la referendum timpi de antenă gratuit, câte 5 minute la serviciile de televiziune și câte 10 minute la serviciile de radiodifuziune sonoră.

Acești timpi de antenă se acordă în mod integral în primele 15 zile de la începerea campaniei electorale, potrivit Regulamentului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE