3.2 C
Chișinău

Moldova, lider în contrabandă sub conducerea Sandu-PAS: Iluzia luptei împotriva traficului de țigări | VIDEO

Țineți minte acea expresie: „interesant dansează fetele”. Ei bine, nu doar că dansează, ci chiar foarte energic dansează actuala putere, în frunte cu Sandu-PAS, sub pretextul luptei împotriva contrabandei cu țigări. La prima vedere, pare o luptă justă, dar dacă săpăm mai adânc, ne dăm seama că e vorba de o capcană. După o analiza mai atentă, am ajuns la concluzia că implementarea sistemului de urmărire a tuturor produselor din tutun, cunoscut sub denumirea de „Track and Trace” — o cerință obligatorie a UE, promovată activ de PAS în Parlament — va deveni una dintre cele mai mari escrocherii, care implică sute de milioane de dolari.

Având în vedere că piața neagră a țigărilor este estimată la 40 de miliarde de dolari, conform celor mai modeste calcule, în venituri pierdute în bugetele țărilor, ne putem doar imagina amploarea acestui fenomen. Vă întrebați ce legătură are industria globală a tutunului cu Moldova? Ei bine, cea mai directă, deoarece în ultimii ani, giganții din acest sector s-au reorientat spre țările din Europa de Est, unde consumul este în creștere, iar prețurile țigărilor sunt mari. Ei controlează atât afacerile legale, cât și cele ilegale, și își promovează interesele prin guvernele naționale din Occident și instituțiile UE.

Să analizăm situația: la început a apărut un raport al Corporației de consultanță KPMG, care arată pentru 2023 o creștere semnificativă a țigărilor contrafăcute în principalele țări ale UE, iar din Moldova, volumul de contrabandă cu țigări către piața României a crescut de două ori. Apoi, conform infomarket.md, la Chișinău a avut loc conferința „TAXCON’24”, unde consultantul în comerț internațional și investiții, Viktor Zemlička, citând studiul KPMG, a declarat că din cauza creșterii comerțului ilegal cu tutun în Moldova, bugetul de stat a pierdut aproximativ 23 de milioane de euro în taxe, cu 9 milioane de euro mai mult decât în 2022.

VIKTOR ZEMLICKA, consultant în comerț internațional și investiții

„Creșterea comerțului ilegal nu doar afectează economia, ci și creează riscuri pentru sănătatea consumatorilor și scade încrederea în piață. Contrabanda, falsificarea și declararea incorectă a produselor duc la pierderi nu doar în veniturile fiscale, ci și la deteriorarea reputației mărcilor și destabilizarea canalelor legale de distribuție.”

Ca soluție eficientă pentru combaterea comerțului ilegal, expertul a numit sistemul de urmărire a produselor din tutun „Track and Trace”, care din 2019 a fost implementat cu succes în 27 de țări ale UE, precum și în Marea Britanie. Potrivit lui, sistemul previne pierderi de până la 4 miliarde de euro anual și acoperă peste 1,5 milioane de operatori economici, monitorizând peste 50 de miliarde de unități de produse anual. Dar ce este acest sistem? Este vorba despre introducerea unor identificatori unici pentru fiecare unitate de produs, monitorizarea digitală a circulației produselor din tutun în toate etapele — de la producție până la punctul final de vânzare.

Toate informațiile sunt încărcate într-o bază de date centrală, permițând urmărirea în timp real a autenticității produselor și a operațiunilor. Zemlička consideră că experiența europeană, în special a Marii Britanii, poate servi drept exemplu pentru Moldova.

Aici intervine partea interesantă: Conform cerințelor UE, în 2023, majoritatea parlamentară în frunte cu PAS a aprobat un proiect care vizează armonizarea legislației naționale cu Protocolul Organizației Mondiale a Sănătății privind combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun, care, printre altele, prevede implementarea sistemului „Track and Trace”. Acesta ar trebui să fie lansat în 2025, ca proiect pilot, iar în 2026, autoritățile moldovenești s-au angajat să finalizeze complet implementarea.

Desigur, statul trebuie să lupte împotriva contrabandei și să implementeze mecanisme eficiente pentru combaterea acestui fenomen. Dar, în primul rând, sub regimul Sandu-PAS, Moldova a ajuns să ocupe poziții de lider în creșterea contrabandei în regiune, și nu doar cu țigări. În al doilea rând, sistemul propus Track and Trace nu s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru combaterea comerțului ilegal, așa cum este prezentat la conferințe în Chișinău. Dimpotrivă, a devenit un instrument de influență coruptă asupra conducerii UE, ai căror reprezentanți sunt suspectați că ar fi vândut accesul la baza de date digitală corporațiilor din industria tutunului.

Experții OCCRP, cea mai mare organizație din lume care investighează crima organizată și corupția, au concluzionat că Bruxelles-ul a cheltuit milioane de euro pe acest sistem de urmărire, dar a obținut un funcțional ineficient, ale cărui sarcini cheie au fost, în cele din urmă, transferate către companii cu legături în industria tutunului. Astfel, liderii din industria mondială a tutunului au obținut controlul asupra parametrilor noului sistem, menit să combată comerțul ilicit cu tutun în UE. Prin urmare, chiar ei sunt cei care dictează agenda.

Aceasta este corupția la scară globală. Puțin probabil ca Moldova să fie o excepție.

Într-un fel sau altul, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere semnificativă a contrabandei cu țigări, precum și o creștere a consumului de produse contrafăcute pe piața internă la sfârșitul anului 2023. Conform aceluiași raport KPMG, guvernele țărilor din UE au pierdut în total aproximativ 11,6 miliarde de euro din veniturile fiscale neîncasate. Volumul țigărilor ilegale, așa-numitele țigări albe (fără marcaj sau indicații ale țării producătoare, a crescut cu 0,6% și a ajuns la 8,9 miliarde de țigări.

Iar cea mai mare creștere a contrafacerii albe a fost înregistrată în Franța + 0,8 miliarde de țigări și, atenție, în Marea Britanie + 0,2 miliarde de țigări — aceeași țară al cărei „model de succes” se recomandă a fi implementat și în Moldova.

Franța + 0,8 miliarde de țigări Marea Britanie + 0,2 miliarde de țigări

Este demn de remarcat faptul că, după Franța, Germania și Ucraina, în topul creșterii volumului de țigări albe se află țara noastră — cu o creștere de până la 0,1 miliarde de țigări. Din 2021 până în 2023, acest indicator a crescut de 4 ori.

Proporția țigărilor de contrabandă din Moldova pe piața României s- a dublat, ajungând la 10%.

În 2023, partea de produse din tutun ilegale din Moldova a crescut la 0,1 miliarde. Contrabanda către România din Moldova s-a dublat, ajungând la 10%.

Anul trecut, comparativ cu 2022, fluxul ilegal de țigări din afara Moldovei a crescut cu 38% și asta în condițiile în care, conform aceluiași studiu KPMG, consumul total a scăzut cu 16%. Aceste date sugerează un singur lucru: instituțiile statului responsabile din Moldova, în special Serviciul Vamal, sub actuala conducere, fac parte din aceste scheme de contrabandă. Iar, în acest caz, UE ne oferă un exemplu prost. Cu implementarea sistemului digital de urmărire a tuturor produselor din tutun „Track and Trace”, în același mod în care a fost implementat în Uniunea Europeană, nu există nicio îndoială că dimensiunile contrabandei vor crește de mai multe ori. Și la fel va crește și bunăstarea celor care controlează aceste scheme, inclusiv a celor din Bruxelles.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE